Аналітичний центр "Universitas" опублікував дослідження "Рейтинг комфортності життя у великих і малих містах України - 2011". Досліджувалися 177 міст обласного значення України, у т.ч. сім міст обласного значення Харківської області. У результаті жодне з міст Харківщини не увійшло до списку міст-лідерів (перші 44 місця рейтингу). У списку перспективних міст - чотири міста Харківської області. Найвище місце - 58-е - зайняв Куп'янськ. Далі йдуть Люботин (61-е), Первомайський (96-е) та Чугуїв (119-е). Харків посів 147-е місце загального рейтингу, Лозова - 155-е, Ізюм - 164-е.

Очолили список кращих міст Калуш (Івано-Франківська обл.), Ялта (АР Крим) та Івано-Франківськ. За даними дослідження, найгіршими за якістю життя містами виявилися Слов'янськ, Харцизьк та Костянтинівка (усі - Донецька обл.), а також Алчевськ (Луганська обл.).

Довідка "SQ". Дослідження включає статистичні дані Держкомстату, Асоціації міст України, відкритих джерел, "Google AdWords", експертне опитування, а також опитування читачів сайту "Регіональні новини". Воно проводилося з метою дослідження рівня комфортності (якості) життя в 177 великих (більше 50 тис. осіб) і маленьких (менше 50 тис. осіб) містах України.