Ландшафтний парк в центрі Люботина (Харківська обл.) знищується. Про це 6 квітня на засіданні постійної комісії Харківської облради з питань науки, освіти, культури, історичної спадщини, духовності та національних меншин заявив голова Громадської організації по захисту культурної спадщини та природного середовища Люботина Володимир Гостєв.

За його словами, парк, який раніше був частиною садиби князя Миколи Святополк-Мирського, інтенсивно забудовується приватними забудовами, деяким власникам уже видані держакти права власності на землю. "Парк знищується, і ніхто нічого не може зробити. Люботинська міськрада роздає землю під пам'ятником державного значення, хоча за законом не має повноважень робити це. Хтось повинен зупинити місцеву раду в цьому свавіллі", - заявив В.Гостєв. За його словами, у 2009 і 2010 рр. депутати облради попереднього скликання зверталися з цього питання до Харківської міжрайонної прокуратури, але воно залишилося невирішеним.

Також В.Гостєв відзначив, що на околиці Люботина, в с.Гіївка, руйнується пам'ятка архітектури 19 ст. - Садиба князя Дмитра Святополк-Мирського. Вона включає в себе палац, ротонду, церкву Св.Миколая, ландшафтний парк із ставком і 200-річними дубами. З усіх споруд силами громадськості вдалося відновити тільки церкву. За словами В.Гостєва, в дуже поганому стані знаходиться палац. Його юридичним власником є ​​облрада, балансоутримувачем - Люботинська школа-інтернат, а користувачем - АТ "Колос". "Усі обов'язки зі збереження палацу облрада й інтернат поклали на АТ "Колос", але воно нічого не робить. Ми розуміємо, щоб відновити цю садибу, потрібні дуже великі гроші, але хоча б законсервувати її ми зобов'язані", - зазначив В.Гостєв.

Як зазначила заступник начальника управління з питань комунальної власності облради Олена Ковальова, враховуючи те, що ні АТ "Колос", ні школа-інтернат не можуть зберігати цю будівлю в належному стані, а в облбюджету на це грошей немає, облрада планує внести будівлю до списку об'єктів на приватизацію на конкурсній основі. "Найбільшим розділом конкурсних умов буде саме охорона, відновлення, збереження пам'ятника", - підкреслила О.Ковальова.

В.Гостєв заявив журналістам, що "таку стару будівлю без шматка землі навряд чи хтось купить".