Сміттєпереробний завод у Харкові будуватиме турецька компанія. Вже готується до підписання протокол про співпрацю. Про це 6 квітня повідомив журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес.

"Я був в Анкарі (Туреччина), ми зустрічалися з представниками турецької сторони з приводу будівництва заводу і досягли домовленості. Зараз готується протокол. Коли він буде підписаний, ми почнемо реалізовувати проект", - зазначив Г.Кернес.

За його словами, будівництво заводу - це не швидка справа. "Реалізовувати проект будемо в декілька етапів", - підкреслив мер.

Довідка "SQ". Як заявляв раніше радник з економічних питань харківського міського голови Фазіль Аббасов, у Харкові з'явиться сміттєпереробний завод, на якому будуть використовуватися передові технології поводження з відходами. "Всього нам необхідно мінімум два таких заводи продуктивністю 100 тис. тонн кожен. Ми могли б їх розмістити в економічно вигідних місцях, де вивезення сміття буде для населення дешевшим, а тариф - нижчим", - відзначив Ф.Аббасов.

Також радник мера з економічних питань розповів, що в Європі вже працюють великі заводи з переробки ТПВ шляхом піролізу. У результаті хімічних технологій утворюється метан (так званий сміттєвий газ), який можна використовувати і для вироблення електроенергії, і для підтримки необхідної температури в теплоцентралях.

Офіційно в Харківській обл. діють 94 звалища і полігони твердих побутових відходів загальною потужністю 5 млн. 28 тис. т. Також, за інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській обл., на 30 червня 2010 р. в області виявлено 4 тис. 388 несанкціонованих звалищ загальним обсягом понад 56 тис.кв.м.

Майже 1,5 млн. куб. м твердих побутових відходів з міста Харкова були поховані 2009 р. на Дергачівському полігоні. Перша черга нового Дергачівського полігону ТПВ (Дергачівський р-н Харківської обл.) введена в експлуатацію 25 листопада 2005 р. Загальна потужність полігону - 5900 тис.куб.м, у т.ч. потужність першої черги - 1800 тис.куб.м. У січні 2009 р. було розпочато будівництво другої черги полігону.