Заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Віталій Алексейчук став почесним професором Харківського національного аграрного університету ім.В.Докучаева. Про це було оголошено 5 жовтня на урочистих зборах з нагоди 195-річчя ВНЗ, повідомив сайт ХОДА. У заходах взяли участь голова Ради ректорів харківських вишів Віль Бакіров, начальник Головного управління освіти і науки ХОДА Роман Шаповал, начальник Головного управління Держкомзему у Харківській області Михайло Клепач, генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, гості з Польщі та Росії.

Як заявив В.Алексейчук, він завжди із задоволенням відвідує цей університет, у стінах якого знову відчуває себе студентом. Він також зазначив, що необхідно підвищувати якість освіти. "Проблема якості освіти дійсно існує, тому що необхідно об'єднати науку і виробництво з тим, щоб у студентів було якомога більше практики і вони отримували більш глибокі знання. Студенти повинні більше часу проводити в підсобних господарствах і починати замислюватися про те, щоб після закінчення ВНЗ залишитися працювати в селі", - підкреслив віце-губернатор.

Він також зазначив, що в агропромисловому комплексі є проблема нестачі молодих фахівців, тому вкрай важливо заохочувати і залучати до сільських робіт молодь.

Довідка "SQ". 5 жовтня 1816 р. за указом імператора Росії Олександра I був заснований Інститут землеробського господарства в Марімонті, передмісті Варшави. Активізація польського національно-визвольного руху змусила царський уряд перевести інститут подалі від Варшави, в посад Ново-Олександрія (Пулави) Люблінської губернії, де він і знаходився з 1862 р. до початку Першої світової війни. У серпні 1914 р. Ново-Олександрійський інститут сільського господарства та лісівництва був евакуйований до Харкова. Його місцезнаходження було затверджене постановою Раднаркому УРСР від 26 березня 1921 р. Інститут залишився в Харкові й отримав нову назву - Харківський інститут сільського господарства та лісівництва (з 2002 р. - Харківський національний аграрний університет).

Зараз харківський агроуніверситет - автономне навчально-науково-виробниче містечко загальною площею 106,3 га, розташований у передмісті на схід від Харкова. У складі агроуніверситету сім факультетів, 35 кафедр, бібліотека, яка налічує понад 600 тис. примірників наукової і навчальної літератури, редакційно-видавничий відділ, міжнародний відділ, сім науково-дослідних, науково-видавничих та навчально-наукових лабораторій, Науково-дослідний інститут фітосанітарного моніторингу, Інститут післядипломної освіти, Скріпаївське навчально-дослідне лісове господарство (8,5 тис. га). На базі університету був створений Український національний науковий центр "Інститут агрохімії і грунтознавства імені О.Соколовського" та Український науково-дослідний інститут лісівництва та агролісомеліорації імені Г.М.Висоцького.