Харьков культурно-познавательный. Часть четвертая

Харків посів восьме місце в двадцятці найбільш "культурних" міст України за версією журналу "Фокус". Потрапити на цю стрічку рейтингу місту допомогли численні виші, музеї, театри, кінотеатри, пам'ятки, книжкові магазини і фестивалі, що відбуваються у місті. За "культурністю" Харків обігнав навіть столицю, популярну у туристів Одесу і ряд міст західної частини країни.

У місті є історичний, літературний, художній музеї, один національний і п'ять державних театрів, планетарій, зоопарк, цирк, кілька художніх галерей. У наш культурно-пізнавальний маршрут ми включили в чомусь незвичайні місця, схожі на які поза Харковом важко знайти, і "свіжі", що з'явилися в місті недавно. Усі ці цікавинки розташовані в центрі міста і недалеко один від одного.

Культурну прогулянку пропонуємо розпочати з центру сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр". Він відкрився в березні в підвальних приміщеннях Харківського національного університету ім. В.Каразіна на пл. Свободи, 4 (вхід з боку спуску Пасіонарії, найближчі станції метро - "Держпром" і "Університет") і став найбільшим у місті майданчиком такого напрямку. До його появи під час роботи сучасні художники в основному тулилися в маленькому залі Муніципальної галереї, але тепер є можливість демонструвати часто великі за розміром полотна, інсталяції, відеоролики у всій їх масштабності. Куратори центру також планують організовувати в ньому виставки закордонних художників і привозити знакові міжнародні проекти, які раніше просто не було де показати. Наприклад, 6 вересня в "ЄрміловЦентрі" відкриється виставка "Harper's Bazaar: Inside the magazine ", присвячена 145-річчю одного з перших журналів про моду "Harper's Bazaar". До експозиції увійшло близько 100 найкращих обкладинок видання з 1867-го по 2011 рік, більше 200 знакових фешн-фотографій та ілюстрацій, вінтажні журнали 50 -90-х рр. та відеозйомки для журналу, що проводяться українською редакцією. Виставка працюватиме до 18 вересня. Відзначимо, що в "ЄрміловЦентрі" проводяться не лише виставки, а й перформанси, творчі дискусії та зустрічі з художниками.

Пройшовши алеями саду ім.Шевченка, розташованого біля університету, можна вийти до дельфінарію (за ККЗ "Україна", у вершині Каскаду), що з'явився в Харкові кілька років тому. Пропонуємо відвідати цей куточок парку. Харьков культурно-познавательныйУ водних виставах дельфінарію беруть участь чотири дорослих дельфіни, морські котики і морська левиця. А нещодавно в дельфінарії з'явився ще один житель - маленьке дельфінятко Єва. Так її назвали харків'яни, які брали участь у конкурсі на краще ім'я для малятка. Про ім'я дельфінятка оголосили на святі на День міста. Побачити дельфінятко можна під час вистав (Єва поки плаває поряд із мамою) або через ілюмінатор на першому поверсі закладу. У дельфінарії кажуть, що дорослою Єва стане через рік, тоді її почнуть годувати рибою і тренувати для участі у виставах.

Харьков культурно-познавательныйУ будівлі дельфінарію розташований океанаріум. Як розповів його директор Макc Ілясов, тут живуть риби більше 100 видів: найбільша прісноводна, яка постійно плаває, найотруйніша, холодноводні риби і мешканці води 30-градусної температури, риби, що дихають атмосферним повітрям, що виробляють електричні імпульси, піраньї, прісноводні акули і безліч інших. В окремих акваріумах живуть корали. Водні мешканці привезені з різних куточків Землі, і, як зазначив Ілясов, колекція постійно поповнюється. На другому поверсі, в екзотераріумі, можна побачити ще близько 200 мешканців: змій, черепах, крокодилів, хамелеонів, жаб, комах, павуків. Океанаріум можна відвідати без супроводу екскурсовода, але ми дуже рекомендуємо послухати його захоплюючу розповідь. Окрім того, що ви дізнаєтеся безліч дивовижних фактів із життя риб та рептилій, вам дозволять погладити черепаху і дадуть потримати в руках хамелеона. І ще: обов'язково знайдіть палочників, не думайте, що це просто порожній акваріум з гілками і листям - комахи так майстерно під них маскуються.

У Харкові ви можете відвідати незвичайні музеї, серед них - музеї грошей, води, уфології та космонавтики, керамічної плитки та сантехніки, театральних ляльок, музей дитинства. Пропонуємо побувати у двох з них - Морському музеї і Музеї сексуальних культур світу, який ми відвідаємо пізніше.

Харьков культурно-познавательный

Морський музей розташований на вулиці Раднаркомівська, 13, в будівлі ДК міліції, на другому поверсі. Дійти до музею від дельфінарію можна, прогулявшись парком Шевченка, перейшовши вулицю Сумську, минаючи праворуч Дзеркальний струмінь, ліворуч - Художній музей. Наступна за ним будівля і є ДК міліції. Також сюди можна під'їхати, минувши одну зупинку на метро - від станції "Держпром" до станції "Імені архітектора Бекетова". У музеї, розташованому так далеко від моря, знайомлять з історією мореплавання: ви побачите, як будували і спускали на воду кораблі, що знаходяться всередині військового корабля XVII ст., дізнаєтеся, як діставали золото із затонулих галеонів ... Невелика кімната заповнена моделями кораблів різних країн і епох, приладами навігації, картами, гравюрами, записами мандрівників. Більшість експонатів дозволяють чіпати руками, тому ви зможете смикнути корабельну ринду або визначити правильний курс за допомогою градштока.

Яка ж культурна прогулянка без театру. Їх у нас близько 50-ти. Ви можете побачити спектаклі за творами російських і українських класиків, драматургів зі світовим ім'ям, подивитися балет, послухати опери італійською та французькою мовами, музичні комедії, оперети та ін. Є в Харкові місце - Будинок актора, - де під одним дахом працюють 23 театри. Він став домівкою для майже 150 акторів і режисерів. Знайдете ви його на вулиці Красіна, 3. Вийшовши після відвідування Морського музею з вулиці Раднаркомівської на вулицю Пушкінську, зверніть наліво і, дійшовши вулицею до найближчого перехрестя, перетніть вулицю Пушкінську, там і буде початок вулиці Красіна.

Як розповів директор установи Сергій Бичко, у колишні часи в кожному з дев'яти міжобласних відділень Спілки театральних діячів був свій Будинок актора, а сьогодні в Україні тільки Харків має таку перлину. Цього року установі виповнилося 40 років. Найстаріші театри в Будинку актора - "Новий театр" (заснований у 1989 році), Центр сучасного мистецтва "Нова сцена" (театр центру заснований в 2000 році) і "Театр 19" (заснований у 2000 році). Будинок надає своє приміщення і новим, молодим театрам. У театральному сезоні 2011-2012 років з'явилися три нові колективи: "Театр Т", театр "Green Magic" і вільне творче об'єднання "Прекрасні квіти". Найстаршому режисерові в Будинку актора - 91 рік, найстаршому акторові - 81, а наймолодшим артистам - від 15 років. За словами Бичка, на відміну від державних театрів, актори і режисери в Будинку актора мають можливість самі вибирати драматургічний матеріал, жанр і напрям для формування власного театрального шляху. У Будинку актора проводяться і театральні фестивалі "Курбалесія" (восени) і "Театронік" (взимку), на яких можна побачити постановки колективів із інших міст України і різних країн. Відзначимо, що, щоб потрапити на найпопулярніші спектаклі в Будинку актора, квитки варто купувати заздалегідь.

Харьков культурно-познавательный

Не всі недержавні театри "живуть" у Будинку актора. Один із таких - молодіжний театр "Мадригал". При цьому молодіжний він - за своїми головними відвідувачами, і поряд із професійною трупою має молодіжний склад. Театр розташований трохи осторонь від нашого маршруту: в ДК заводу "ФЕД" на вулиці Сумській, 132. Відвідати його ви можете окремо або на завершення нашої культурно-пізнавальної екскурсії, доїхавши до зупинки "Дитяча залізниця" на тролейбусі № 2 на маршрутках, що прямують по Сумській у напрямку Парку Горького.

Вистави "Мадригалу" дуже вражаючі, з сильним загостренням пристрастей, буває, що молоді глядачі на виставі, не стримуючи емоцій, плачуть. У репертуарі театру - переповнені почуттями драми, трагікомедії, мюзикли і навіть рок-опери. Але є в репертуарі "Мадригал" і дитячі вистави. Найулюбленіші у харків'ян вистави йдуть у театрі протягом уже десяти років. Театр часто бере участь у проведенні міських свят.

Харьков культурно-познавательный

Наступний пункт нашого маршруту після Будинку актора - перша і єдина в місті галерея авторських ляльок "Лялькові сезони". Її місцерозташування - Пушкінський в'їзд, 7-А, куди ви дійдете, повернувши із вулиці Красіна на Пушкінську, пройдете по ній до перетину з Пушкінським в'їздом і повернете наліво. Галерея знаходиться у дворі будинку (вхід через арку). Її господиня Олександра Бережнова кілька років тому випадково побачила авторську ляльку в невеликій лавці в Києві, зацікавилася нею, стала відвідувати виставки і колекціонувати ляльок. "У Києві відкривалися одна галерея ляльок, друга, третя, а в Харкові такого не було, хоча у нас є лялькарі і двічі на рік проходять виставки їхніх робіт", - розповідає Бережнова.

Галерею у Харкові їй вдалося відкрити менше року тому. У колекції - близько 60 ляльок майстрів із Києва, Харкова, а також із міст інших країн, наприклад, Голландії, Росії. Як стверджує Бережнова, до її зібрання потрапляють ляльки галерейного рівня, створені, як правило, досвідченими майстрами. Відвідавши галерею, ви зможете побачити не просто застиглих красунь, а милих бабусь, сплячого карапуза, доктора, що лікує п'явками і відваром лопуха, зосередженого кравця за роботою ... Є добрі, хитрі, сумні ляльки, кожна - зі своїм характером, настроєм, історією створення та - в єдиному екземплярі. Останнє є дуже важливим для колекціонерів, яких у Харкові поки небагато. На другому поверсі галереї проходять майстер-класи з виготовлення ляльок.

Харьков культурно-познавательный

Бережнова відзначає, що для дітей авторські ляльки не дуже цікаві, і називає їх "дорослими". "Вони викликають розчулення, здивування, захоплення у людини, у якого дитинство вже скінчилося. Ви стоїте і згадуєте свою дитячу іграшку, це дежавю, зустріч з дитинством. А дитина ще сам в цьому дитинстві, йому ще нічого згадувати. Для дитини цінність ляльки в тому, щоб її взяти, помацати, пограти ", - каже господиня галереї. Вона вважає, що у кожної людини є своя лялька, яка зачепить за живе, а якщо такої поки не знайшлося, то вона обов'язково з'явиться пізніше - до неї не раз захочеться повернутися або поселити у себе.

Ще один музей, який ми з вами запланували відвідати, - Музей сексуальних культур світу. Він розташований на вулиці Мироносицькій, 81-А, у дворі (вхід в арку). Дійти до нього можна, вийшовши з Пушкінського в'їзду на вулицю Артема, пройшовши по ній вгору, звернувши вліво на вулицю Петровського, а потім, на другому перехресті повернути праворуч - на Мироносицьку.

Науково-просвітницький музей сексуальних культур світу - це єдиний музей в Україні, присвячений такій інтимній темі. Він створений співробітниками кафедри сексології та медичної психології Харківської медичної академії післядипломної освіти. Зали музею розповідають про історію сексуальних культур різних країн (Греції, Риму, Індії, Китаю, Японії, країн Африки, Південної Америки, Європи). Є також зал, присвячений сексуальним відхиленням, і зал сучасної сексуальної культури. Серед експонатів ви побачите не тільки незвичні скульптури, керамічні вироби, малюнки інтимної тематики, а й фотографії, репродукції полотен таких світових живописців, як Моне, Пікассо, художників старовини. Усе це ви можете оглянути самостійно або в супроводі аудіоекскурсії, але ми рекомендуємо все ж заздалегідь подзвонити в музей і відвідати його з "живим" екскурсоводом.

Повчати і нав'язувати він не буде, а от ділитися цікавими фактами про статеві стосунки - охоче. Подолавши певну незручність, можливо, на початку екскурсії, ви дізнаєтеся про ставлення релігії до сексу, сексуальні традиції і релігійні звичаї в різних країнах, почуєте історії про інтимне життя великих людей. У музеї є і окремий зал для школярів, яким виповнилося 14 років. Хлопцям розповідають про анатомію, фізіологію, психологію людини, гігієну сексуального життя.

Харьков культурно-познавательный

Ідучи вулицями Харкова, зверніть увагу на малюнки, що прикрашають стіни будівель. У нас це не просто графіті, а твори стріт-арту, автори яких - молоді художники-монументалісти. Над своїми малюнками вони працювали протягом місяця і більше, для того щоб зробити яскравішими сірі міські стіни. Так, на вулицях Пушкінській і Гоголя малюнки присвячені письменникам, на честь яких і названо ці вулиці. Розписи на стінах будівель художники створюють у рамках щорічного фестивалю вуличного мистецтва "StreetArtFest". Завдяки йому ви вільно можете милуватися творами таких відомих молодих українських художників, як Роман Мінін, Гамлет Зіньковський, Тарас Кам'яний, Уляна Биченкова та інших майстрів.

Ми не забули і про "найважливіше з усіх мистецтв" - кіно. Його переглядом і пропонуємо завершити нашу "культурну" екскурсію містом. У Харкові, як і в інших великих містах України, ви можете відвідати кінотеатри, що демонструють сучасні масові фільми, але ми пропонуємо обов'язково завітати в "Боммер", що представляє альтернативне кіно. Це перший стаціонарний кінотеатр у Російській Імперії, йому вже більше 100 років. "Незважаючи на свій поважний вік, він є наймоднішим місцем зустрічей поціновувачів справжнього, розумного, глибокого кіно. Тут немає місця комерційним стрічкам. Тільки артхаус, фестивалі короткометражного кіно і режисери-легенди ... Тільки нестандартне кіно ...", - так говорять в самому "Боммері". Він розташований у самому початку найстарішої вулиці Харкова - Полтавський Шлях, 6. Сюди ви дістанетеся, повернувши з Мироносицької на станцію метро "Університет" і проїхавши одну зупинку до станції "Історичний музей" або "Радянська". Вийшовши з метро, вам потрібно пройти на вулицю Університетську, пройти через сквер із Вічним вогнем пам'яті полеглим борцям за Жовтневу революцію і по Університетській гірці вийти на Полтавський Шлях.

У "Боммері" у квитках не вказано місця, на вході немає контролера. Тут не продають алкоголь і поп-корн. Саме в "Боммері" ви можете побачити кінострічки з різних куточків Землі, фільми найбільшого в світі фестивалю короткометражного кіно "Future Shorts", відвідати "Ночі короткого метра" з переглядом фільмів із пізнього вечора до ранку, кінофестивалі, ретро-покази, присвячені знаменитим акторам і режисерам, можете стати учасником кіноклубу.

У кінотеатрі також проходять музичні фестивалі, концерти, виставки, літературні вечори, а минулого року в ньому "оселився" Молодіжний драматичний театр. Так що "Боммер" - це не просто кінотеатр, а найважливіший культурний майданчик нашого міста.

Харьков культурно-познавательный

У теплу пору року - з травня по вересень - у місті можна дивитися "Кіно під відкритим небом". Захід проводиться протягом трьох років. Про дату та час показів організатори повідомляють заздалегідь, і якщо вам пощастить бути цього вечора в нашому місті - обов'язково приходьте. Кіномани збираються з тильного боку Харківського національного академічного театру опери та балету ім.М.Лисенка, розташованого на вулиці Сумській, навпроти Дзеркального струменя (дістатися можна від станції метро "Історичний музей"). Розташувавшись просто на траві, у дружній обстановці любителі інтелектуального кіно дивляться короткометражні фільми, ділячись один із одним враженнями. До речі, такі покази збирають півтисячі і більше чоловік, умістити які здатен не кожен кінотеатр. Із собою можна взяти підстилку, а ось приносити що-небудь міцніше за кефір - не рекомендується. Куріння теж не заохочується.

Харьков культурно-познавательныйПоруч із оперним театром, в парку ім.Шевченка, можна побачити ще одну кінородзинку Харкова - Алею кінозірок. Тут установлені стели з бронзовими відбитками долонь відомих діячів кіно, акторів, режисерів, серед яких - П'єр Рішар, Жан-Поль Бельмондо, Ален Делон, Богдан Ступка. Усі ці імениті гості відвідали Харків у рамках міжнародного фестивалю короткометражного кіно "Харківський бузок", який прводиться у місті щорічно в травні.

Якщо ж на цей фестиваль ви не потрапите, не турбуйтеся: Харків - місто дуже фестивальне. Повірте, щомісяця у місті проводиться який-небудь фестиваль, а то й не один: театральний, музичний, пісенний, художній, літературний, танцювальний, кіношний, книжковий, фантастики, екологічний, правозахисний, дизайнерський, спортивний, байкерський, графіті, брейк -дансу ... Коли кожен із цих культурних форумів проводитиметься, ви зможете дізнатися на нашому сайті і урізноманітнити своє харківське дозвілля.