Благотворительный фонд "Ренессанс" прекратил сотрудничество с Харьковской филармониейБлагодійний фонд "Ренесанс" припинив співпрацю з Харківською обласною філармонією. Відповідна заява розміщена на офіційному сайті благодійного фонду. Головна причина, за якою фонд прийняв рішення припинити співпрацю з філармонією, - "зрив здачі в експлуатацію нового органного залу, через що до Харкова не можуть доставити німецький орган, будівництво якого сплатив благодійний фонд". "Фонд "Ренесанс" вимагав від керівництва Харківської обласної філармонії гарантій і документів, що підтверджують реальні терміни введення в експлуатацію органного залу. На жаль, настійні пропозиції директорві філармонії Юрію Янку про зустріч були проігноровані. Протягом останніх п'яти тижнів Ю.Янко не знайшов часу зустрітися з меценатом. На даний момент ситуація критична. Фірма "Олександр Шуке", виконавши свої зобов'язання у встановлені контрактом терміни, наполягає на відправленні органу до Харкова і проплаті чергового траншу за договором. У ситуації, що склалася фонд "Ренесанс" змушений ухвалити рішення про припинення співпраці з Харківською обласною філармонією і її нинішнім керівництвом", - йдеться в заяві.

Фонд "Ренесанс" написав фірмі-виробнику органу листа, в якому запропонував негайно провести з нею фінансові розрахунки за умови укладання прямого контракту з фондом. "Гарантуючи оплату, фонд "Ренесанс" просить фірму "Олександр Шуке" організувати кваліфіковане зберігання органу в Німеччині, на базі фірми, до повної будівельної готовності органного залу. Ми впевнені, що орган відомої фірми "Олександр Шуке", який створювався як один з найбільших і кращих органів Східної Європи, може бути доставлений до Харкова лише після завершення будівництва органного залу. Недозволено і згубно його складування, а тим більше - на невизначений термін і в непристосованих приміщеннях Харківської обласної філармонії", - підкреслено в заяві. Також у заяві зазначено, що після покупки органу фонд готовий передати інструмент Харківській філармонії.

Як розповів "SQ" директор Харківської обласної філармонії Ю.Янко, йому нічого невідомо про заяву благодійного фонду. "Вчора представники філармонії зустрічалися з представниками фонду та обговорювали ситуацію, що склалася. Заява про припинення співпраці - це дуже погана для нас новина", - зазначив Ю.Янко.

Довідка "SQ". У червні 2010 р. Ю.Янко повідомив, що фірма "Олександр Шуке" завершує виготовлення органу, але оскільки органний зал не готовий, зберігати інструмент у Харкові ніде, і він залишиться в Німеччині.

29 квітня 2011 р. директор філармонії заявив, що "Олександр Шуке" загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не сплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один із спонсорів придбання та встановлення органу, повинен був сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду листа з цього приводу і поки чекає офіційної відповіді. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії. Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій, зазначив директор філармонії. Крім того, Ю.Янко відзначив, що будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.

Як заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, одним з основних вимог німецької фірми "Олександр Шуке" є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення міжнародним стандартам і вимогам. Однак усі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані.

Будівля філармонії споруджена 1885 р. Реконструкція будівлі була почата в березні 2005 р. Ремонтні роботи фінансуються за рахунок державного та обласного бюджетів. Замовником робіт з ремонту філармонії за кошти держбюджету є Управління капітального будівництва Харківської облдержадміністрації. У 2006 р. ремонтні роботи велися на благодійні кошти (близько 8 млн.грн.), зібрані під час аукціону "Ренесанс". Замовником робіт було КП "Харківська обласна філармонія". Всього на реконструкцію планується витратити близько 100 млн.грн.

АТ "Житлобуд-1" приступило до реконструкції філармонії 14 червня 2007 р. Реконструкцію будівлі філармонії планувалося завершити у 2010 р.