"Батьківщина" и "Народная самооборона" объединяютсяОстанній транш у сумі 435 тис. євро переведений на рахунок німецької фірми "Aleksander Schuke", яка виготовила орган для Харківської філармонії. Про це 28 грудня повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з посиланням на начальника облуправління культури і туризму ХОДА Дмитра Кузнєцова.

"У нас цього року дуже гостро стояло питання про перерахування фірмі-виробнику органу плати за його виготовлення. Ця досить резонансна проблема гальмувала такі дії, але тепер вона вирішена. Це був останній транш за виготовлення. Зараз ми активно готуємо органний зал для установки органу, і, як тільки це буде зроблено, фірма-виробник транспортує його до України", - підкреслив він.

Як зазначив директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко, не виключено, що вже у 2012 р. в Харкові можна буде почути звучання нового органу. "Зараз залишилися лише технологічні завдання - установка деяких деталей, які ставляться в останню чергу, наприклад, електроніки. Потім можна приступати до завантаження, транспортування, що теж, звичайно, займе досить багато часу, адже орган - це дуже складний інструмент. Монтаж органу в залі може тривати близько 3 місяців, потім його потрібно налаштувати", - підкреслив Ю.Янко.

Довідка "SQ". Будівля філармонії споруджена 1885 р. Реконструкція будівлі була розпочата в березні 2005 р. Усього на реконструкцію філармонії планується витратити близько 100 млн.грн. Також у рамках реконструкції філармонії будується новий органний зал.

29 квітня 2011 р. директор філармонії Юрій Янко заявив, що фірма-виробник загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не оплачує орган і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один зі спонсорів придбання та встановлення органу, повинен був сплатити за нього черговий транш, але цього не зробив.

Як заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, однією з основних вимог німецької фірми є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення до міжнародних стандартів і вимог. Проте всі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані. 5 травня благодійний фонд "Ренесанс" заявив, що припиняє співпрацю з Харківською філармонією.

19 травня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що оплату добудови органу проведуть благодійні фонди Олександра Фельдмана і Юрія Сапронова, а також нардеп Валерій Писаренко.