Новий орган, замовлений для Харківської філармонії, до повної готовності органного залу може з комфортом зберігатися в будівлі філармонії. Про це 18 травня заявив журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес.

За його словами, 17 травня він і голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін зустрілися з виробником органу, фірмою "Олександра Шуке". Під час зустрічі сторони домовилися про те, що орган можна зберігати в Харкові, і для цього є всі умови. "Є контракт, який укладено між філармонією і паном Шуке. Фонду "Ренесанс" там немає. Можу тільки сказати, що ті люди, які приїжджали від фонду до Німеччини, гарантували пану Шуке оплату, і ніяких виправдань, які звучать від фонду, не може бути. Орган можна оплатити до завершення будівництва органного залу і виконати ті зобов'язання, які брав "Ренесанс", - заявив Г.Кернес.

За його словами, остаточне рішення про те, буде орган до установки зберігатися в Харкові або на фірмі "Олександр Шуке" в Німеччині, приймуть після чергових переговорів з виробником, які відбудуться приблизно за тиждень.

Як повідомили "SQ" у благодійному фонді "Ренесанс", ніяких нових домовленостей з фірмою "Олександр Фуке" у фонду немає. "Свою позицію з цього питання ми вже висловили в заяві фонду. Нічого нового сказати я не можу", - заявила "SQ" директор фонду Аеліта Доброштан.

Довідка "SQ". Благодійний фонд "Ренесанс" припинив співпацю з Харківською обласною філармонією. Відповідна заява розміщена на офіційному сайті благодійного фонду. Головна причина, з якої фонд прийняв рішення припинити співпрацю з філармонією, - "зрив здачі в експлуатацію нового органного залу, через що до Харкова не можуть доставити німецький орган, будівництво якого сплатив благодійний фонд".

У червні 2010 р. директор філармонії Юрій Янко повідомив, що фірма "Олександр Шуке" завершує виготовлення органу, але оскільки органний зал не готовий, зберігати інструмент у Харкові ніде, він залишиться в Німеччині.

29 квітня 2011 р. директор філармонії заявив, що "Олександр Шуке" загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не сплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один із спонсорів придбання та встановлення органу, мав сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду листа з цього приводу і поки чекає офіційної відповіді. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії. Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій, зазначив директор філармонії. За його словами, будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.

Як заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, однією з основних вимог німецької фірми "Олександр Шуке" є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення міжнародним стандартам і вимогам. Однак усі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані.

Будівля філармонії споруджена 1885 р. Реконструкція будівлі була почата в березні 2005 р. Ремонтні роботи фінансуються за рахунок державного та обласного бюджетів. Замовником робіт з ремонту філармонії за кошти держбюджету є Управління капітального будівництва Харківської облдержадміністрації. У 2006 р. ремонтні роботи велися на благодійні кошти (близько 8 млн.грн.), зібрані в ході аукціону "Ренесанс". Замовником робіт було КП "Харківська обласна філармонія". Всього на реконструкцію планується витратити близько 100 млн.грн. АТ "Житлобуд-1" приступило до реконструкції філармонії 14 червня 2007 р. Реконструкцію будівлі філармонії планувалося завершити 2010 р.