Голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, харківський міський голова Геннадій Кернес і начальник радіотехнічних військ командування Повітряних сил Збройних сил України Артур Артеменко вручили державні нагороди солдатам, які 22 березня відбили збройний напад на караул у Харкові. Про це повідомив сайт ХОДА.

Як відомо, президент України Віктор Янукович 30 березня підписав указ № 220/2012 про нагородження військовослужбовців 164-ї радіотехнічної бригади повітряного командування "Центр" Повітряних сил Збройних сил України. Як зазначено в документі, військовослужбовці нагороджені за мужність і самовіддані дії, проявлені при виконанні військового обов'язку. Орденом "За мужність" III ступеня нагороджені солдат Володимир Березюк (посмертно), старший лейтенант Олег Гурін і солдатів Ігор Шило.

Також усі троє військовослужбовців відзначені почесними нагрудними знаками "За доблесну службу". За загиблого В.Березюка нагороди отримала його мати Лариса Березюк.

Як повідомив А.Артеменко, ім'я В.Березюка буде внесене до списків "Навічно" 164-ї радіотехнічної бригади.

"Ці люди в мирний час здійснили подвиг. Вони чесно, сумлінно і професійно виконали свій військовий обов'язок, захищаючи свою частину від своїх же співвітчизників. Я хочу висловити слова подяки від усієї територіальної громади рідним і близьким загиблого воїна за те, що ви виховали таку гідну людину", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". 22 березня близько 4.00 у Харкові був скоєний напад на караул військової частини А-1451 радіотехнічних військ. На караул напали два брати 1970 і 1979 рр. народження з метою заволодіти армійським зброєю (в караульному приміщенні зберігалися автомати Калашникова та боєприпаси до них). Злочинці були озброєні обрізом мисливської рушниці і ножами. Вони напали на солдата строкової служби В.Березюка і завдали йому сім ножових поранень, від отриманих ран В.Березюк помер. Після цього інший солдат, І.Шило, вибив обріз з рук нападника, а начальник варти О.Гурін застрелив одного з нападників зі свого пістолета.