Харьковская окружная дорога открыта для движенияХарківська окружна дорога була повністю відкрита для руху з 27 жовтня. Про це повідомив "SQ" заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, на момент відкриття дороги роботи велися тільки в районі Мереф'янського шосе, але вони вже закінчені.

Як зазначив В.Дулуб, усі основні ремонтні роботи на дорозі виконані. За його словами, залишилися другорядні роботи, які будуть виконані до кінця 2010 р. Зокрема, зараз ведуться роботи з облаштування узбіч: вони засипаються спеціальної щебінкою, встановлюються світловідбиваючі діоди, які будуть служити вночі попереджувальними сигналами, ремонтуються місця примикання окружної дороги до інших доріг (як селищних, так і великих). "У деяких місцях з'їзду з окружної дороги робочі піднімають шар асфальту на 10 см. Усього таких місць примикання близько 180", - підкреслив заступник губернатора. Крім того, зараз ведуться роботи з установки колесовідбійних брусів. "Їх не можна було встановити раніше, так як такі бруси випускає єдиний завод в Україні - "Запоріжсталь", який виділяє брус за графіком", - додав В.Дулуб.

Віце-губернатор відзначив, що під час капітального ремонту дороги було влаштовано сім додаткових смуг на підйом загальною протяжністю 7 км. Окрім того, були повністю перероблені і заново забетоновані мости через р.Лопань і р.Харків. "Естакади через залізничні колії були відремонтовані і перероблені за спеціальним проектом. Тепер вони універсальні, до них можна не доторкатися 50 років. Раніше їх ніхто не ремонтував", - підкреслив В.Дулуб. За його словами, на 1 листопада на будівництво та реконструкцію окружної дороги було витрачено 280 млн. грн.

Як повідомив заступник губернатора, в цілому дорога готова до урочистого відкриття.

За словами В.Дулуба, на 2011 р. заплановані роботи з установки паркових павільйонів по периметру окружної дороги, а також спеціальних майданчиків для автобусів з туристами. Крім того, розробляються проекти зупиночних кишень для далекобійників. Також будуть вестися роботи з висвітлення кільцевої дороги.

Довідка "SQ". Як заявив 27 жовтня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, окружна дорога буде здана після ремонту в перших числах листопада. Харківська окружна дорога включена до переліку об'єктів, які ремонтуються до Євро-2012.

На 27 жовтня на окружній дорозі на вирівнювання її профілю було витрачено 130 тис.т асфальту першого шару, облаштовані водовідвідні споруди (25,8 км бортового каменю і 139 шт. телескопічних лотків), влаштовано 7 додаткових смуг на підйом загальною довжиною 6, 3 км, посилені мости через р.Лопань і р.Харків та естакади через залізничні колії, встановлено 1 тис. 125 дорожніх знаків, 11 тис. погонних метрів бар'єрного огородження, нанесено 203,6 км лінії дорожньої розмітки. На дорозі працювали 17 підрядних організацій, 500 одиниць техніки і 1 тис. 500 робітників.

Генеральний підрядник реконструкції дороги - ДП "Харківський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України". Основні субпідрядні організації - "Альтком" (Донецьк), трест "Дніпродорбуд" та ВАТ "ШРБУ-33" (Харківська обл.).

Згідно проектно-кошторисної документації, для ремонту всієї дороги необхідно близько 500 млн.грн.