Сегодня в Украине начала действовать пенсионная реформаВ Україні сьогодні, 1 жовтня, набуває чинності закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Закон передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Крім того, документ передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років.

Як повідомляє "РБК-України", також цим законом внесено зміни до порядку обчислення пенсії за віком. Так, для встановлення пенсії за віком у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам - 30 років. Обчислення надбавки до пенсій за понаднормовий стаж проводиться також з урахуванням цих норм. Але це положення не стосується вже призначених пенсій. Ці пенсії, як і раніше будуть перераховані з урахуванням мінімального страхового стажу у чоловіків 25 років, а у жінок - 20 років.

Також с сьогодняшнього дня у зв'язку з черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму (з 1 жовтня - 784 грн.), встановленого законом України "Про державний бюджет України на 2011 рік", підвищуються розміри пенсійних виплат. Буде проведено черговий перерахунок пенсій і надбавок та підвищень до пенсії, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Зокрема, мінімальний розмір пенсії за віком, пенсії в разі втрати годувальника на одного утриманця з 1 жовтня складе 784 грн., мінімальна пенсія в разі втрати годувальника на двох утриманців - 940,80 грн., на трьох і більше - 1 тис. 176 грн., шахтарі, на яких поширюється дія закону "Про підвищення престижності шахтарської праці", в жовтні отримають пенсію в розмірі не менше 2 тис. 352 грн. Мінімальний розмір пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій (без урахування пенсій за особливі заслуги) з 1 жовтня складе: для інвалідів I групи - 1 тис. 881,6 грн., II групи - 1 тис. 685,6 грн., III групи - 1 тис . 489,6 грн., для учасників бойових дій - 1 тис. 293,6 грн.
Крім того, будуть також підвищені: надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги).
 


 

Довідка "SQ". Прийняття пенсійної реформи є однією з вимог Міжнародного валютного фонду для продовження реалізації програми "stand by", розрахованої на суму близько 16 млрд дол, яка була схвалена 29 липня 2010 р.