"Незаконна вирубка дерев знову велася 30 червня в Центральному парку культури і відпочинку (ЦПКіВ) ім.Горького в Харкові", - заявили "SQ" 1 липня в екогрупі "Печеніги". За її даними, працівники розширювали просіку з порушеннями техніки безпеки, працювали без документів. На адресу юриста-правозахисника Максима Корнієнко та ряду інших активістів, які прибули на місце вирубки, прозвучали погрози. Вони викликали міліцію, але правоохоронці "не відреагували на заяву серйозно", проте пізніше зупинили вирубку.

Активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій планують відновити наметовий табір, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пилити дерева вночі. "Зараз у табір прибувають жителі з різних районів Харкова", - відзначили в "Печенігах". Крім цього, активісти з'ясовують, якими саме меблевими підприємствами Харкова використовується деревина, зрубана у парку.

 

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території парку ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти ряду громадських організацій і жителі міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька чоловік, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

19 червня в Київській райраді Харкова відбулися громадські слухання на захист зелених насаджень і Лісопарку в Харкові. За підсумками слухань була прийнята за основу резолюція, розроблена Харківською міськрадою, в якій передбачено визначення точних меж рекреаційних зон і заборона на їх вирубку. Але мова про лісопаркову зону, яка не є частиною парку ім.Горького, не йде.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи с.П'ятихатки встановили факт відновлення вирубки дерев у парку ім.Горького. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка дерев. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесено, але тепер розширюють просіку.