Харківському правозахиснику, публіцисту Василю Овсієнку відмовили у в'їзді до Росії. Як повідомив "SQ" керівник Харківської правозахисної групи (ХПГ) Євген Захаров, В. Овсієнко їхав до Москви на поїзді № 24. Під час зупинки в Брянську публіциста попросили вийти з поїзда і повернули в Україну, пояснюючи це тим, що В. Овсієнко значиться в списку осіб, в'їзд до Росії яких небажаний.

Керівник ХПГ зазначив, що це обурливий факт, і харківські правозахисники звертатимуться до Міністерства закордонних справ України з вимогою розібратися в ситуації, що склалася. Є. Захаров підкреслив, що В. Овсієнко не займався політикою багато років, але, як колишній політв'язень, який провів у таборах більше 13 років, він займався історією політичних репресій в СРСР і писав статті на цю тему. "Він абсолютно нешкідлива людина, просто публіцист. Він що, не має права висловлювати свою точку зору?", - Підкреслив Є. Захаров.

Також керівник ХПГ зазначив, що В. Овсієнко їхав у с.Кучино Пермської обл. РФ, де пройде Міжнародний цивільний форум "Пилорама-2010". Взяти участь у форумі публіциста запросив директор музею історії політичних репресій і тоталітаризму Віктор Шмиров.