Ю. Луценко приговорен к четырем годам тюрьмы

Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко засуджений до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", таке рішення 27 лютого оголосив головуючий у справі суддя Сергій Вовк. Колегія суддів протягом п'яти годин зачитувала відповідний вирок.

Суд визнав Ю.Луценка винним у незаконному виділенні квартири його колишньому водієві Леоніду Приступлюку, а також у змові з метою привласнення бюджетних коштів.

Л.Приступлюка, колишнього водія Ю.Луценко, суд засудив до 3 років ув'язнення умовно.

Суд визнав, що в матеріалах справи достатньо доказів провини підсудних, і визнав їх винними за всіма пунктами звинувачення. Зокрема, суд заборонив Ю.Луценку обіймати протягом 3 років керівні посади і позбавив його рангу держслужбовця, а також ухвалив стягнути з нього на користь МВС більше 643 тис.грн, а з Л.Приступлюка - майже 294 тис.грн.

Суд врахував пом'якшуючі обставини стосовно Ю.Луценка, а саме: наявність неповнолітньої дитини, державних нагород, хороша службова біографія. Відбування покарання екс-міністра призначене з моменту взяття під варту.

Після оголошення вироку Ю.Луценко заявив, що "суд зачитав заготовлене політиками рішення... Я буду доводити свою правоту і в юридичному, і в політичному полі".

Як заявив адвокат екс-міністра Олексій Баганець, захист Ю.Луценка подасть апеляцію на обвинувальний вирок протягом 15 діб. О.Баганець також підкреслив, що колегія суддів, яка винесла звинувачувальний вирок екс-міністру внутрішніх справ, при ухваленні рішення керувалася лише нейтральними показаннями свідків, а свідчення, які виправдовували колишнього міністра, не врахувала.

Довідка "SQ". Кримінальна справа стосовно Ю.Луценка була порушена Генпрокуратурою в листопаді 2010 р. Ю.Луценку були пред'явлені звинувачення, зокрема, в незаконному нарахуванні пенсії його водієві, в незаконній організації стеження в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка у 2004 р., а також у порушенні положень постанови Кабінету міністрів про обмеження витрат у держструктурах у зв'язку з фінансовою кризою, коли МВС організовувало у 2008 і 2009 рр. святкування Дня міліції в палаці "Україна" в Києві.

16 лютого Ю.Луценко і його колишній водій Леонід Приступлюк виступили в суді з останнім словом і не визнали себе винними. Після чого колегія суддів віддалилася до дорадчої кімнати для винесення вироку.