48% мешканців України, опитаних соціологічною групою "Рейтинг" назвали найулюбленішим новорічним святом Новий рік, 41% - Різдво. Ще 5% найбільше люблять День Святого Миколая і 2% - старий Новий рік. Лише 1% опитаних не подобається жодне з новорічних свят, а 2% - не змогли визначитися, яке свято їм подобається більше. Про це повідомили "SQ" у соціологічній групі.

На заході країни набагато більше люблять Різдво (66%), у центрі - однаково як Новий рік, так і Різдво, а на півночі, півдні, Донбасі і на сході - Новий рік (60%). Чим старші респонденти, тим більше вони цінують Різдво, чим молодші - Новий рік. Чоловіки більше люблять Новий рік, жінки - Різдво.

44% опитаних збираються ставити вдома на Новий рік живу ялинку, чверть - штучну. 15% обмежаться новорічною композицією, а у 18% не буде, найімовірніше, ні ялинки, ні композиції. Останню категорію, в основному, формують старші люди: майже 40% опитаних віком понад 60 років не планують прикрашати будинок на новорічні свята.

Відповідаючи на питання про новорічне побажання державі, більшість опитаних вибрали побажання добробуту громадян (68%), економічного зростання (62%) і стабільності (53%). Також українці бажають державі зменшення корупції (46%), миру (45%), поліпшення здоров'я нації (44%) і відповідальної влади (43%). 29% респондентів побажали державі чесних виборів, майже стільки ж - якісно нової влади та єдності народу. 24% опитаних побажали державі поліпшення рівня культури і освіти нації, 21% - вдалого проведення Євро-2012.

Довідка "SQ". Опитування було проведене 25 листопада - 5 грудня. Опитано 2 тис. осіб у всіх регіонах України методом особистого інтерв'ю. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.