Автор законопроекта о клевете отзывает его из парламентаНародний депутат України (фракція Партії регіонів) Віталій Журавський вирішив відкликати свій законопроект про наклеп. Він зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні проекту закону України про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. Про це повідомив сайт Партії регіонів у вівторок увечері.

"Зваживши всі обставини і виходячи з державних інтересів, я прийняв рішення відкликати свій законопроект. Я розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива буде сприйматися як мінімум з побоюванням і недовірою", - заявив Журавський. Він підкреслив, що сподівається на підтримку парламентом цієї постанови.

За словами депутата, він дотримується тих же політичних позицій і вважає давно назрілою необхідність посилення відповідальності за наклеп. "Я вирішив сьогодні зняти це питання юридично, але не політично. Я залишаюся на тих же політичних позиціях і переконаннях: у суспільстві давно назріла необхідність посилення відповідальності за посягання на честь і гідність кожної людини, а не тільки політика", - пояснив парламентарій.

Журавський нагадав, що днями відвідав засідання Міжвідомчої робочої групи "Відкрита розмова", де мав можливість обговорити свою ініціативу з представниками мас-медіа та журналістських організацій. "Після виборів я маю намір організувати серію круглих столів, у роботі яких візьмуть участь журналісти, правозахисники та вчені. Після широкого обговорення та вироблення спільного бачення майбутнього законопроекту я маю намір представити його на розгляд парламенту", - зазначив політик.

Довідка "SQ". Запропонованим Журавським законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп", санкція якої передбачає в тому числі позбавлення волі. Верховна Рада в першому читанні підтримала цей документ. Вчора низка найбільших українських ЗМІ розпочала акцію проти цього законопроекту.