Рекордний телемарафон "Українська незалежність", присвячений 20-й річниці незалежності України, пройшов на "5-му каналі". Як повідомив офіційний сайт каналу, це найдовший у світі телевізійний марафон у форматі ток-шоу, зареєстрований "Книгою рекордів Гіннеса". Встановлення рекорду також фіксували представники Національного реєстру рекордів України. Телемарафон тривав 52 години. Його провели журналісти Тетяна Даниленко та Павло Кужеєв. Серед гостей телемарафону - українські політики і громадські діячі, зокрема, перший президент України Леонід Кравчук, заступник голови ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов, радники президента Украини Марина Ставнійчук і Ганна Герман, письменник Юрій Андрухович, голова партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.


Довідка "SQ". Попередній світовий рекорд у цій номінації належав Сержіо Галіані (Перу), який установив його в 2007 р. Загальний хронометраж його марафону склав 50 годин 09 хвилин.

В Україні рекорд ведення телемарафону належав спортивному телеведучому Валентину Щербачову. Ним було проведено 4 марафони. Перший із них, який зафіксований в "Книзі рекордів України", відбувся на київському кабельному телеканалі IVK 20 червня 1997 і тривав 25 годин.