Смакування подробиць убивства харківського судді Володимира Трофимова та його сім'ї викликає стурбованість. Про це йдеться в заяві Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, повідомив "УНІАН".

"Це жорстоке вбивство стало потрясінням для всього суспільства, яке все ще знаходиться в стані скорботи, розгубленості й обурення нахабством цього злочину", - зазначено в документі. Ця подія, переконані автори заяви, стала своєрідним лакмусовим папірцем і допомогла виявити приховані проблеми сучасного українського суспільства.

Зокрема, викликає глибоку стурбованість нездорове "смакування" подробиць цього злочину та обговорення окремими громадянами та представниками ЗМІ різних версій слідства, в тому числі про зв'язок злочину з професійною діяльністю Трофимова. "Основним призначенням суду є розгляд та вирішення справ про злочини, суперечки й інші негативні суспільні прояви, що знаходяться поза законом. Саме тому судова система будь-якої країни завжди була і буде залишатися об'єктом підвищеної уваги для нечистих на руку репортерів. Деякі журналісти сприймають суд як джерело походження "легкого матеріалу" - від пошуку резонансних справ до невиправданих звинувачень працівників судової системи у всіх проблемах сучасного суспільства", - зазначено в заяві.

 У Вищому спецсуду констатують, що в деяких ЗМІ "огульно шельмують" усіх без винятку суддів і працівників апаратів судів, які "в складних умовах величезного фізичного навантаження і психологічної напруги виконують свої обов'язки".

Колектив Вищого спецсуду України висловив глибокі співчуття рідним і близьким судді Трофимова і зазначив, що у нього залишилися 96-річний батько, у минулому також суддя, і 86-річна мати.

Довідка "SQ". 15 грудня в Харкові була вбита сім'я судді Володимира Трофимова. У квартирі в будинку на Московському проспекті були виявлені тіла самого судді, його дружини, їх сина і подруги сина. Всі тіла обезголовлені, при цьому голів на місці події не було. Порушене кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). У справі про вбивство судді слідство розглядає три версії: професійна діяльність загиблого, вбивство з метою заволодіння колекцією антикваріату, порцеляни й монет, що належала йому а також вбивство на замовлення.

Раніше харківські судді звернулися до президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, генерального прокурора та голови Ради суддів України. Судді висловлюють "обурення та стурбованість подією" (вбивством судді Трофимова та його сім'ї - "SQ"), а також просять вжити заходів щодо їх захисту. Крім того, судді звернулися до голови Верховної Ради з проханням провести парламентські слухання про відповідальність власників інтернет-сайтів за поширення жорстокості, закликів до вбивства і розпалювання ворожнечі. Приводом до звернення послужило те, що коли новини про жорстоке вбивство сім'ї судді з'явилися на інтернет-ресурсах, користувачі почали залишати в коментарях заклики до вбивства всіх суддів, заохочення нових страт і розпалювання ворожнечі в суспільстві.