В "Борисполе" задержан экс-майор МельниченкоЕкс-майор держохорони Микола Мельниченко, оголошений у міжнародний розшук, затриманий сьогодні, 24 жовтня, в аеропорту "Бориспіль" (Київська обл.). Про це повідомив сайт Служби безпеки України (СБУ). "24 жовтня співробітники СБУ спільно з прикордонниками на підставі постанови Шевченківського райсуду Києва затримали в міжнародному аеропорту "Бориспіль" оголошеного в міжнародний розшук громадянина України Мельниченка", - проінформували в СБУ. Мельниченко летів рейсом з Нью-Йорка.

У прес-центрі нагадали, що Головне слідче управління СБУ за дорученням Генеральної прокуратури України розслідує кримінальну справу стосовно Мельниченка за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.328 (розголошення держтаємниці), ч.1 ст. 358 (підробка документів) та ч.3. ст. 365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу.

Довідка "SQ". У листопаді 2000 р. вибухнув "касетний скандал": у парламенті оприлюднили аудіозаписи, які Мельниченко нібито робив у кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів.

У вересні 2011 р. Мельниченко був оголошений у розшук. Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.

3 серпня 2012 р. Мельниченко був затриманий в Італії, і суд Неаполя повинен був розглянути питання про його екстрадицію.

14 серпня Мельниченко був звільнений з-під варти. За словами його адвоката Миколи Неділька, "прокуратура Італії не знайшла підстав для його екстрадиції в Україну", і екс-майор вирішив залишитися в Італії. При цьому в Національному центральному бюро Інтерполу в Україні зазначили, що процедура екстрадиції екс-майора держохорони в Україну триває.

Останнім часом Мельниченко перебував у США.