Кабмин отложил проведение пенсионной реформы - Н. АзаровКабінет міністрів України відклав проведення пенсійної реформи, оскільки уряд хоче отримати підтримку суспільства в цьому питанні. Про це 24 березня на з'їзді профспілок заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомила "РБК-Україна".

Прем'єр-міністр пояснив, що урядові пропозиції щодо пенсійної реформи грунтуються на вимогах МВФ. За його словами, залежність України від фонду в 2010 р. була дуже істотною, враховуючи величезний дефіцит Пенсійного фонду - наприклад, у березні минулого року його прибутки становили 6 млрд. грн., а борги - 8 млрд. грн. "Сьогодні ситуація змінилася, і ми можемо дозволити собі вести переговори з МВФ, а то й відмовитися від кредиту, хоча Україні це буде дуже невигідно", - заявив М.Азаров.

Довідка "SQ". 20 грудня 2010 р. Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект про пенсійну реформу в Україні. Документ вносить низку нововведень до пенсійного законодавства. Пенсійний вік жінок підвищать з 55 до 60 років, а для чоловіків, що працюють на державній службі, - до 62 років з 2013 р. Окрім мінімального пенсійного віку підвищується і мінімальний страховий стаж. Для отримання права на пенсію він повинен складати 15 років (зараз - 5 років). А для отримання мінімального розміру пенсії за віком страховий стаж повинен буде складати 35 років для чоловіків (зараз - 25 років) і 30 років для жінок (зараз - 20 років).