Україна і Євросоюз підписали угоду про спрощення візового режиму. Як повідомило інформагентство УНІАН, відповідну угоду підписали сьогодні, 23 липня, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Зміни передбачають подальше спрощення у вимогах щодо надання документів при поданні заявок на візи, зокрема, для журналістів і водіїв міжнародних вантажних і пасажирських перевезень, а також для близьких родичів громадян Євросоюзу. Нові домовленості також передбачають більш чітке визначення, кому, коли і на який період повинні видаватися багаторазові візи.

Так, багаторазові візи терміном дії 5 років повинні видаватися членам національних та регіональних урядів і парламентів, Конституційних та Вищих судів, постійним представникам офіційних делегацій, які представляють Україну на зустрічах, консультаціях і переговорах, партнерам, подружжю, дітям і батькам громадян України, які легально проживають на території країн ЄС, а також бізнесменам, які регулярно відвідують Європу з бізнес-цілями.

Багаторазові візи терміном дії в один рік повинні надаватися водіям, які здійснюють міжнародні вантажні або пасажирські перевезення, персоналу міжнародних поїздів, особам, які беруть участь у наукових, культурних і спортивних заходах, учасникам міжнародних спортивних змагань, представникам громадянського суспільства, які часто подорожують до країн-членів ЄС для участі у семінарах та конференціях, особам, які беруть участь у міжнародних виставках і конференціях, представникам релігійних організацій. Документ також передбачає можливість безвізових подорожей для власників біометричних службових паспортів.