"Fitch" ухудшило прогноз по суверенным рейтингам УкраиныМіжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" змінило прогноз за довгостроковими рейтингами дефолту емітента України в національній та іноземній валютах з "позитивного" на "стабільний". Одночасно ці рейтинги підтверджені на рівні B, повідомила "РБК-Україна".

"Позитивний" прогноз за суверенними рейтингами країни був присвоєний у липні 2011 р. За час, що минув, агентство переглянуло у бік зниження свої прогнози глобального зростання, а скорочення готовності інвесторів приймати ризики призвело до того, що на багатьох ринках, що розвиваються відбулося ослаблення курсу національної валюти до долара.

Раніше "Fitch" уже зазначало, що Україна є більшою мірою вразливою до погіршення зовнішнього середовища, ніж більшість ринків, що розвиваються. Ризики зовнішнього фінансування також позначаються на рейтингу. Україна має високий рівень валового зовнішнього боргу (77% ВВП) і великі потреби в зовнішньому фінансуванні. Агентство також відзначило, що реалізація програми МВФ припинена з березня.

У вересні валютні резерви Національного банку України (НБУ) скоротилися на 8%, або на 3 млрд. дол., до 35 млрд. дол., що трохи вище показника 2010 р. Резерви НБУ відчувають тиск у зв'язку зі зростаючим дефіцитом рахунку поточних операцій, який за прогнозами досягне 4,5% ВВП у 2011 р., а також зважаючи на "втечі" приватного сектора в іноземну валюту. У разі посилення перерахованих тенденцій може підвищитися ймовірність зниження курсу гривні.

"Fitch" також підкреслило, що відновлення кредитування з боку МВФ допомогло б Україні вирішити завдання із залученням зовнішнього фінансування у 2012 р., коли її чекають значні виплати за попередніми кредитами МВФ, а також сприяло б зміцненню довіри напередодні парламентських виборів 2012 р.

За даними агентства, у разі відновлення тиску на національну валюту, дефіциту зовнішнього фінансування або серйозного погіршення зовнішнього середовища рейтинг України може ще погіршитися. Рейтинг може покращитися при забезпеченні джерел зовнішнього фінансування і підтримці довіри, що сприяло б стабільному зростанню реального ВВП і зниженню бюджетного дефіциту.