В. Янукович подписал новый Таможенный кодексПрезидент України Віктор Янукович 19 квітня підписав нову редакцію Митного кодексу України. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Новий Митний кодекс передбачає передачу всіх повноважень з видання наказів нормативного характеру від Держмитслужби Міністерству фінансів України. Також передбачено, що вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні і морські пункти пропуску складає до 500 євро, повітряним сполученням - до 1 тис. євро, а при поштових пересиланнях - до 300 євро.

Кодекс виключає митну брокерську діяльність з числа видів діяльності, на здійснення яких митними органами надаються дозволи. Виключена необхідність надання фінансової страхової гарантії в розмірі не менше 300 тис. євро, а працює з брокером агенту з митного оформлення не потрібно буде підтверджувати кваліфікацію в Держмитниці і рівень спеціальних знань. Також кодексом збільшено загальний термін тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування з 183 днів до одного року.

Виключені з Митного кодексу положення, які надають митним органам право самостійно виконувати рішення судів про конфіскацію товарів, транспортних засобів у разі, якщо такі товари, транспортні засоби були попередньо видалені цими органами.

Новий Митний кодекс почне діяти на території Україні з травня 2012 р.

Довідка "SQ". Верховна Рада прийняла кодекс 13 березня 2012 р. За відповідний законопроект № 8130-д проголосували 264 депутати.