В конце октября Украина опять перейдет на зимнее время

У кінці жовтня Україна знову перейде на зимовий час: 28 жовтня, в ніч перед парламентськими виборами, - стрілки годинників переведуть на годину назад. За інформацією "Комсомольської правди" в Україні", Верховна Рада не має наміру до виборів приймати жодних рішень з приводу питання часу. "Питання про доцільність переведення стрілок годинника двічі на рік досить дискусійне. І напередодні виборів ми не хочемо піднімати теми, які підривають суспільство. Адже нас можуть звинуватити в тому, що ми підігруємо Росії, або навіть побачити, що, скасувавши перехід на зимовий час, ми даємо сигнал Кремлю про готовність вступити до Митного союзу. Тому до виборів ми не будемо навіть обговорювати тимчасовий законопроект", - заявив заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов.

Довідка "SQ". 20 вересня 2011 р. Верховна Рада ухвалила рішення про скасування переходу на зимовий час. Однак таке рішення викликало невдоволення вчених, експертів та керівництва західних регіонів України, де при скасуванні переходу на зимовий час світало б тільки о 10:00. У зв'язку з цим Верховна Рада відновила перехід на зимовий час.

У лютому 2012 р. Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради проект закону "Про порядок обчислення часу на території України". Законопроектом пропонується перевести годинникову стрілку навесні на літній час, а восени скасувати дію літнього часу і вже не переводити годинникову стрілку, тобто ввести на території України час другого часового поясу (київський час) без щорічного переведення годинникової стрілки. У разі прийняття законопроекту як закону він набере чинності з 1 листопада 2012 р.

Практика щорічного переходу на зимовий і літній час діє більш ніж у 110 країнах світу. У низці країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Уперше годинникову стрілку перевели у Великобританії в 1908 р. Не переводять стрілки годинника, зокрема, в Казахстані, Киргизстані, Китаї і Японії. З 2011 р. перехід на літній і зимовий час скасовано у Росії.