Українці, хворі на гіпертонію, будуть отримувати необхідні ліки безкоштовно. Про це з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я України повідомило інформагентство "Інтерфакс Україна". Відповідну заяву зробив заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов 16 липня, під час відвідування низки аптек у Житомирській, Рівненській та Тернопільській областях.

"Одне із завдань, які поставив перед Міністерством охорони здоров'я президент, - це запровадження референтних (середньоринкових) цін з наступною реімбурсацією, тобто компенсацією державою коштів, витрачених пацієнтами на ліки. Насамперед ми зупинилися на ліках для гіпертоніків, тому що гіпертонічна хвороба не тільки одна з найпоширеніших серед українців, але й має дуже важкі наслідки", - сказав Толстанов.

За його словами, така компенсація почне запроваджуватися з 1 вересня цього року. Зараз йде підготовча робота - встановлюються референтні ціни на препарати для гіпертоніків. Він зазначив, що в процесі цієї роботи ціни на ліки гіпертонічної групи будуть знижені на 10-20%, залежно від конкретного препарату.

"Виділено сім формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків. Усі ці препарати увійшли до переліку ліків, на які сьогодні встановлюються референтні ціни", - повідомив заступник міністра. Як пояснив Толстанов, механізм буде діяти так: гіпертонік отримуватиме у лікаря рецепт на препарат, який входить до переліку МОЗ. З цим рецептом він зможе безкоштовно отримати препарат у будь-якій аптеці свого міста. Референтну вартість цього препарату аптекам відшкодує держава.

Заступник міністра також відзначив, що механізм реімбурсації дозволить контролювати вживання ліків: "Люди будуть отримувати те, що прописав лікар, а не те, що в рекламі сказали".

Довідка "SQ". 25 квітня 2012 р. було прийнято постанову Кабінету міністрів України № 340 "Про реалізацію пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". Згідно з цим документом, з 1 червня до 31 грудня 2012 р. в Україні буде реалізовуватися пілотний проект із впровадження держрегулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін. Дія цього проекту поширюється на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, зареєстровані в Україні, які проводяться з дотриманням вимог належної виробничої практики.