Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив операторам мобільного зв'язку - "Київстар" і МТС - офіційні листи з рекомендаціями знизити тарифи, - повідомив "Комерсанту" перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін.

За даними "Комерсанта", ціни на мобільний зв'язок в Україні зростають з весни. У березні "Київстар" на 30% підвищив вартість SMS-та MMS-повідомлень і почав вводити щоденну абонплату в низці тарифних планів. З 19 червня здорожчають SMS- і MMS-повідомлення для абонентів тарифних планів "Beeline" на 50%. МТС з 1 червня в тарифних планах "Супер МТС", "MAX Energy" і "Народний" збільшив вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків на 50% і 20% відповідно, а з 15 червня збирається на 20-80% підвищити щоденну плату за користування деякими тарифними планами.

Як зазначає видання, зростання цін у "Київстарі" і МТС вважають обгрунтованим і пояснюють насамперед інфляцією. "У нас зростають витрати на утримання мережі: плата за електроенергію, збори за радіочастотний ресурс, зарплати", - пояснив президент "Київстару" Ігор Литовченко.

У той же час аналітик ІК "Concorde Capital" Олександр Парящий повідомив, що в I кварталі 2012 р. виручка МТС зросла на 7,8%, до 2,2 млрд.грн. "Київстар" збільшив прибуток на 3%, до 3,08 млрд.грн. "Висока операційна рентабельність на рівні 50% навряд чи стане гідним доказом у суперечці з АМКУ. До того ж новими тарифами "Київстар" і МТС намагаються стимулювати абонентів якомога менше телефонувати на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків, що може бути сприйнято комітетом як антиконкурентні дії", - заявив аналітик.