В. Янукович подписал новый Уголовный процессуальный кодексПрезидент України Віктор Янукович сьогодні, 14 травня, підписав новий Кримінально-процесуальний кодекс України. Про це він заявив на прес-конференції в Донецьку, передав "УНІАН".

"Сьогодні вранці я підписав Кримінальний кодекс", - повідомив В.Янукович, відзначивши, що тепер потрібен час для того, щоб він був запроваджений. Він висловив надію, що незабаром КПК почне діяти.

Довідка "SQ". Верховна Рада вночі 13 квітня прийняла Кримінально-процесуальний кодекс України. Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Всього в кодексу були внесені понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що КПК прийнятий з порушеннями.

Прийнятий КПК вводить низку нововведень. Так, згідно з документом, відразу після подачі до міліції заяви заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства та збору доказів, які передбачені насьогодні.

Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності нового КПК у судовому процесі братимуть участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи та США, законодавці передбачають застосування суду присяжних при розгляді справ, пов'язаних зі злочинами, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Крім того, виписана процедура застосування застави. В ході розгляду поправок, внесених до другого читання, депутати відмовилися вводити норму, згідно з якою як застава можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності.

Також новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченої в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Новий варіант КПК покликаний зменшити бюрократизацію кримінального процесу, тому зобов'язує обладнати зали суду для роботи в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення.

Крім того, КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, що складається в Єдиному реєстрі адвокатів.