Парламент ночью принял новый Уголовно-процессуальный кодексВерховна Рада (ВР) вночі 13 квітня прийняла в другому читанні і в цілому президентський проект Кримінально-процесуального кодексу України. "За" проголосував 271 народний депутат, повідомила "РБК-Україна". За інформацією ЗМІ, фактично в залі перебувало не більше 50 депутатів. Близько 23:00 у четвер, 12 квітня, народні депутати від фракції БЮТ-Б покинули сесійну залу парламенту, відмовившись брати участь у розгляді КПК.

Також депутати доручили техніко-юридичному управлінню парламенту розділити проект Кримінально-процесуального кодексу на дві частини - безпосередньо КПК і закон про внесення змін до законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям КПК. "За" проголосував теж 271 депутат.

Поправки до КПК депутати розглядали протягом трьох днів. Усього було розглянуто 3 тис. 755 поправок, внесених до другого читання проекту КПК, депутати проголосували за прийняття 614 статей у новій редакції, до яких були внесені зміни.

Прийнятий КПК вводить низку нововведень. Так, згідно з документом, відразу після подачі до міліції заяви заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства та збору доказів, які передбачені на сьогодні.

Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності нового КПК у судовому процесі будуть брати участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи та США, законодавці передбачають застосування суду присяжних при розгляді справ, пов'язаних зі злочинами, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Крім того, виписана процедура застосування застави. Варто зазначити, що в ході розгляду поправок, внесених до другого читання, депутати відмовилися вводити норму, згідно з якою як застава можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності.

Також новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченої в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Новий варіант КПК покликаний зменшити бюрократизацію кримінального процесу, тому зобов'язує обладнати зали суду для роботи в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення.

Крім того, КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, що перебуває в Єдиному реєстрі адвокатів.

Довідка "SQ". У першому читанні законопроект був прийнятий 9 лютого. Згідно з проектом, прокурор не матиме права заарештовувати майно, ініціювати обшук у нежитлових приміщеннях, а також вилучати будь-які речі, крім зброї та наркотичних засобів.

Крім того, проектом передбачена можливість укладення угоди між прокурором і обвинуваченим про визнання вини та угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим. Угода про примирення між потерпілим і обвинуваченим не може бути підписана з тяжких і особливо тяжких злочинів. Також президент України пропонував ввести континентальну модель судового розгляду, тобто суд у складі двох суддів і трьох присяжних, і низку інших нововведень.

Кодекс містить 46 розділів і 614 статей.