правила дорожного движения, пдд, новые пдд, гаиНова редакція правил дорожнього руху (ПДР) була прийнята вчора, 11 лютого, на закритому засіданні Кабінету міністрів. Як повідомив "Комерсант-Україна", документ набуває чинності 15 квітня і передбачає багато нововведень. Наприклад, вводяться такі поняття, як "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерносоздающіх трав") і "маневрування" ("початок руху, перестроювання транспортного засобу з однієї смуги на іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя"). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена.

 Також нові ПДР передбачають необхідність їздити з 1 жовтня по 1 травня за межами населених пунктів з включеним ближнім світлом фар.
Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. "Раніше дорожні знаки нерідко суперечили розмітці. Бувало так, що розмітка вказує на можливість руху зі смуги в різних напрямках, а знак над дорогою показує, що рухатися можна тільки прямо. При цьому було неясно, чим керуватися водієві. Зараз пріоритет буде закріплений за постійним знаком ", - розповів експерт у сфері транспортного права, партнер адвокатської фірми "ОКП" Антон Кравченко, який брав участь в розробці поправок.

Крім іншого, буде введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад, "Пункт зупинки трамвая", "Кінець пункту зупинки трамвая", "Культова споруда", "Промислова зона", "Фото-, відеофіксація порушень". До білої та жовтої дорожній розмітці додасться розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) і оранжевого (тимчасова розмітка) кольору.

З ПДР виключено пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку. "Цей пункт суперечив поняттю "обгін", - розповів співрозмовник в ДАІ , зазначивши, що дана поправка не означає дозволу на обгін справа по узбіччю дороги.