Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні". Як повідомив офіційний сайт Верховної Ради, за ухвалення цього рішення проголосували 277 народних депутатів.

Закон встановлює обмеження (використання службового становища, отримання подарунків, робота близьких осіб, фінансовий контроль) для посадових осіб, юридичних осіб публічного права, які отримують зарплату за рахунок державного або місцевого бюджетів. Закон визначає поняття "близькі особи" і "члени родини" (до них зараховані, зокрема, люди, що мешкають разом, але не перебувають у шлюбі) та вимагає від чиновників вносити імена членів сім'ї у декларації за корупційні правопорушення.

Закон виключає фізичних осіб - підприємців з числа тих, хто може бути притягнутий до відповідальності за корупційні правопорушення. Він встановлює, що на членів виборчих комісій, а також на помічників-консультантів народних депутатів на громадських засадах обмеження, передбачені законом про протидію корупції, поширюються лише на час виконання ними своїх функцій.

У законі передбачено, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування забороняється отримувати від фізичних, юридичних осіб безкоштовно майно та послуги. Крім того, передбачений перелік випадків, коли чиновникам забороняється отримання подарунка. Дозволяється отримання подарунка, вартість якого не перевищує 50% мінімальної зарплати. Подарунки, отримані особами, уповноваженими на виконання функцій держави, як подарунки для державних органів або органів місцевого самоврядування, є відповідно державною або комунальною власністю.

Законом передбачається ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, - єдиної бази даних, у якій будуть зосереджені відомості про всіх осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. Закон набуває чинності 1 липня 2011 р.