Верховна Рада (ВР) прийняла в першому читанні в цілому проект закону № 11468-1 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо особистого голосування за допомогою електронної системи)" ініційований головою регламентного комітету Володимиром Макеєнком. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", за законопроект проголосували 338 народних депутатів.

Відповідно до закону, перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності підписом. У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи таким чином, що унеможливлюється реєстрація замість депутата іншої особи.

Відкрите голосування, згідно з прийнятим законом, здійснюється кожним народним депутатом України особисто за допомогою електронної системи таким чином, що унеможливлює голосування іншої особи. Результати голосування фіксуються поіменно, у тому числі з можливим роздрукуванням результатів голосування кожного народного депутата. На вимогу народних депутатів результати голосування можуть висвітлюватися на інформаційному табло електронної системи в залі засідань за депутатськими фракціями.

Голосування на пленарному засіданні ВР здійснюється народними депутатами шляхом подачі голосів "за", "проти" або "утримався". Ухилення від голосування народними депутатами, які зареєструвалися на пленарному засіданні, не допускається.

У законі також підкреслено, що на пленарному засіданні нардеп не повинен перешкоджати розгляду питань порядку денного, у тому числі шляхом блокування трибуни, перешкоджати роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших народних депутатів.

Водночас, ВР не підтримала інший законопроект про персональне голосування, внесений опозицією.