Верховна Рада України сьогодні, 4 липня, прийняла в першому читанні і в цілому як закон законопроект № 10682, яким на парламентських виборах, призначених на 28 жовтня, пропонується обладнати виборчі дільниці веб-камерами. На це планується виділити 993,6 млн. грн., закупівлю камер будуть проводити без тендера. "За" прийняття документа проголосували 259 народних депутатів, повідомила "РБК-Україна".

Відповідно до закону, на парламентських виборах вводиться система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з ділянки для його перегляду на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет. Системи відеоспостереження пропонується встановити в приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць. Застосовувати зазначені системи пропонується в обов'язковому порядку.

Вимога про встановлення системи відеоспостереження не буде поширюватися на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

Система відеоспостереження повинна складатися не менш ніж з двох веб-камер, встановлених у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису і зберігання інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт у мережі Інтернет.

Веб-камери повинні розташовуватися так, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі, а також забезпечувати контроль громадськості за дотриманням процедури голосування та підрахунку виборчих бюлетенів. Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження в режимі відеозапису та зберігання відеозображення. Матеріали відеоспостереження в даному випадку можуть надаватися за запитом у порядку, встановленому ЦВК.

Матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного опублікування результатів виборів депутатів, після чого знищуються в установленому ЦВК порядку.