Парламент изменил процедуру избрания спикераВерховна Рада України (ВР) сьогодні, 4 липня, прийняла в першому читанні і в цілому як закон законопроект, який змінює порядок призначення та звільнення спікера ВР. "За" законопроект № 10677 "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України)" проголосували 255 народних депутатів. Про це повідомила "РБК-Україна".

Згідно зі змінами, які вносяться до регламенту ВР, рішення про обрання голови парламенту приймається простою більшістю народних депутатів (226 осіб) відкритим поіменним голосуванням. До прийняття закону рішення про кандидатуру на посаду голови Верховної Ради приймалося таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів, для обрання спікера необхідно було набрати 300 голосів.

Окрім того, рішення ВР про відкликання голови парламенту з посади приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради (226 осіб) і оформляється постановою ВР.

Довідка "SQ". 3 липня Верховна Рада прийняла закон "Про основи державної мовної політики". Парламент прийняв законопроект в редакції першого читання без розгляду поправок. Після цього п'ять депутатів фракції "Наша Україна - народна самооборона" оголосили голодування, під Українським домом почалася акція протесту проти закону про мови. Мітинг триває і сьогодні.

Після прийняття закону спікер парламенту Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко заявили про свою відставку. В.Литвин додав, що він не підпише закон про мови за жодних обставин. Перш ніж передати прийнятий закон на підпис президенту, його повинен підписати голова Верховної Ради.