В Україні введений новий порядок проведення профілактичних щеплень. Як повідомив офіційний сайт Міністерства охорони здоров'я, зокрема, скасована ревакцинація проти туберкульозу в 14 років. Раніше вакцинація проти туберкульозу проводилась у віці 7 та 14 років, тепер передбачено, що дані щеплення повинні проводитися тільки в 7 років.

Окрім того, для вакцинації дітей на першому році життя проти коклюшу, дифтерії, правця може використовуватися вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДС) коклюшним компонентом.

Вакцинація дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою "Haemophilus influenzae" тип b (Hib-вакцина), раніше проводилася чотири рази - в 3,4, 5 та 18 місяців, тепер одне щеплення - у віці 5 місяців - вилучене.

Скасована ревакцинація в 15 років проти паротиту у хлопчиків і проти краснухи у дівчат.

Крім того, у новому календарі профілактичних щеплень розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, які включають щеплення проти гепатиту "А", гепатиту "В", грипу, пневмококової інфекції, додані коклюш (раніше були щеплення тільки для дітей, тепер - для дітей і дорослих), краснуха (для дорослих ), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекція.