Европейский суд удовлетворил жалобу Ю. ЛуценкоЄвропейський суд з прав людини задовольнив скаргу колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Як повідомив "УНІАН" з посиланням на адвоката Ю.Луценка Валентину Теличенко, відповідне рішення Європейський суд виніс сьогодні, 3 липня, під час слухань у Страсбурзі (Франція).

"Суд визнав порушення статті 5-ї (Конвенції прав людини - "SQ") - незаконність утримання під вартою Ю.Луценка. Також суд визнав наявність політичних мотивів", - заявила В.Теличенко. За її словами, формулювання суду "є чіткими й однозначними і вказують на неприйнятність практики, яка мала місце у провадженні проти Ю.Луценка".

При цьому, підкреслила адвокат, те, що було відзначено судом сьогодні, стосується і справ інших колишніх українських урядовців, зокрема, колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка, які також звернулися до Європейського суду з прав людини. "Цим рішенням суд фактично визнав, що в Україні можливе переслідування з політичних міркувань", - підкреслила В.Теличенко.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, Україна повинна виплатити Ю.Луценку 15 тис. євро моральної компенсації. У рішенні суду наголошується, що в справі Ю.Луценка - сім порушень Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на свободу і безпеку), порушення параграфа 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження щодо використання обмеження права).

Як передало інформагентство "РБК-Україна", в прес-службі Міністерства юстиції заявили, що Україна виконає будь-яке рішення Європейського суду з прав людини стосовно Ю.Луценка. У Мін'юсті підкреслили, що Україна завжди виконує рішення суду і надалі буде їх виконувати.

Довідка "SQ". Ю.Луценко звернувся до Європейського суду з прав людини 21 січня 2011 р. Він, зокрема, оскаржив необгрунтоване і незаконне затримання, а також те, що не був інформований про причини свого арешту. 17 квітня цього року палата суддів Європейського суду з прав людини провела публічні слухання за цією скаргою.

27 лютого Ю.Луценко був засуджений до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд визнав Ю.Луценка винним у незаконному виділенні квартири його колишньому водієві Леоніду Приступлюку, а також в змові з метою привласнення бюджетних коштів. Адвокати Ю.Луценка оскаржили рішення суду. Однак Апеляційний суд Києва 16 травня залишив вирок Печерського райсуду чинним.