Міністерство закордонних справ Російської Федерації (РФ) заявило про очевидний "антиросійський підтекст" у рішенні, винесеному Печерським районним судом Києва у справі екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Про це йдеться в офіційному повідомленні МЗС РФ, розміщеному на сайті міністерства.

"Російська сторона поважає суверенітет української держави і незалежність судової системи України. Разом із тим не можна не брати до уваги той факт, що керівництво багатьох держав і світова громадськість сприймають увесь цей судовий процес як ініційований виключно з політичних мотивів. Звинувачуючи Ю. В.Тимошенко в перевищенні влади при укладанні контракту на постачання російського газу у 2009 р., Печерський суд проігнорував переконливі свідоцтва того, що згадані газові домовленості були оформлені в строгій відповідності до законодавства Росії й України і застосовні нормами міжнародного права. Не можемо у зв'язку з цим не відзначити й очевидний антиросійський підтекст у всій цій історії", - йдеться в повідомленні.

МЗС також заявило, що Росія налаштована на подальшу співпрацю з Україною, в тому числі і в газовій сфері.

Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, коментуючи вирок Ю.Тимошенко, заявив, що вважає небезпечним і контрпродуктивним ставити під сумнів газові домовленості між Росією та Україною. "Ю.Тимошенко не підписувала цих контрактів, їх підписували господарюючі суб'єкти двох країн. І найголовніше, ці контракти підписувалися в повній відповідності до законодавства РФ і України і міжнародних норм", - підкреслив прем'єр-міністр Росії. "Цифра сама по собі хороша, але я не дуже розумію, за що Ю.Тимошенко дали 7 років", - сказав В.Путін.

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва сьогодні, 11 жовтня, засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. ЮТимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень). Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн.

Ю.Тимошенко звинувачувалася в перевищенні службових повноважень при підписанні у 2009 р., коли вона була прем'єр-міністром України, контракту на постачання доУкраїни російського газу. Ю.Тимошенко перебуває під вартою з 5 серпня 2011 р.