В России запретили продавать некоторые украинские сырыГолова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко підписав документи про вилучення з продажу та зупинення ввезення до Росії сирної продукції трьох українських виробників. "Підписані документи про призупинення ввезення до Росії й обігу на території країни сирів українського виробництва. Це стосується трьох видів виробів таких виробників: ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область)", - заявив Г.Онищенко "Інтерфаксу".

За словами Г.Онищенка, ці документи направлені до Федеральної митної служби і до територіальних управлінь Росспоживнагляду "для тотального вилучення цієї продукції з обігу як невідповідної встановленим вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко". Як зазначив голова Росспоживнагляду, дії виробників цих сирів "кваліфікуються як протиправні дії, пов'язані з введенням споживачів в оману за статтею 14.7, а також ст.14.43-14.46 КоАП".

Сири, які не відповідають російським вимогам, уже вилучені в Москві, а також Орловській, Ростовській областях та Дагестані. "Наразі в роботі знаходиться ще 200 відібраних проб цієї продукції по всій країні, і в міру отриманих результатів робота з вилучення з обігу в разі потреби буде продовжена", - підкреслив Г.Онищенко.

За його словами, такому рішенню сприяло й те, що, незважаючи на зустріч, яку він провів з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Присяжнюком, "ніяких заходів вжито не було і жодна з домовленостей не виконана". "Замість пошуку рішень щодо виходу з ситуації, ми спостерігаємо обговорення, в тому числі і в маргінальних російських виданнях, безглуздих процедур публічного доказу зворотного, посилання на абсолютно неспроможні дослідження, які проводилися за гроші заявника з порушенням чинних вимог, супроводжувані безпорадними коментарями псевдоаналітіков, що демонструють абсолютне незнання російського законодавства", - зазначив Г.Онищенко.

"Все це робить спробу повторної зустрічі з міністром сільського господарства, про можливість якої ведуться переговори, абсолютно непродуктивною, оскільки його зобов'язання і ді, що послідували після цього свідчать чи то про неспроможність його впливу на ситуацію, чи то про те, що у компетентного органу виконавчої влади України немає бажання вирішувати цю проблему в установленому порядку", - уклав Г.Онищенко.

Довідка "SQ". На початку січня Росспоживнагляд заявив, що в результаті аналізу знаходиться в обороті на російському ринку молочної продукції українського виробництва було встановлено, що останнім часом її споживчі властивості погіршилися. Особливу тривогу у російського контролюючого органу викликала продукція ЗАТ "Пирятинський сирзавод" (Сумська область), ПАТ "Великобурлуцький сироробний завод" (Харківська область), ВАТ "Звенигородський сироробний комбінат" (Черкаська область) і деяких інших підприємств.