Выставка живописных работ С. Новикова "Дух конструктивизма" открылась в Харькове

Виставка живопису Сергія Новікова "Дух конструктивізму" відкрилася 30 липня в Харківській обласній художній галереї "Мистецтво Слобожанщини". Всі представлені роботи можна розділити на три основні сюжетні лінії. Перша - філософське осмислення письменника Миколи Гоголя та його творчості, що символізує подвійність світів, одвічну боротьбу між світлом і темрявою. Інша сюжетна лінія присвячена міфології, що перегукується з християнством і перетікає в сучасне середовище. Третя тема - жінка в мистецтві. Як відзначили в галереї, С. Новіков "бачить її різною: ніжною, загадковою, іноді мінливою, але завжди граціозною і прекрасною".

"У роботах художника чіткий, грамотний малюнок, раціональна композиційна побудова, своєрідний колорит (пише локальними плямами) і гармонійна кольорова гама. Характер творів - динамічний, що вислизає - передавальний сьогохвилинним враженням від миті дійсності. Персонажі робіт художника немов подорожують крізь світи, граючи з простором і часом", - відзначили в галереї. За словами її співробітників, глядач познайомиться з живописом, що виражає характер рідного міста. Знаковим є те, що виставка відбувається саме в будівлі Держпрому - "одного з найвидатніших творінь конструктивізму в Харкові". Вона буде працювати до 18 серпня.

Довідка "SQ". С. Новіков народився в 1954 р. у с. Онуфріївка Кіровоградської обл. У 1972 - 1977 рр. навчався в Харківському художньо-промисловому інституті (нині - Харківська державна академія дизайну і мистецтв). Під час навчання був запрошений на педагогічну роботу на кафедру живопису в інституті. У 2000 - 2004 рр. взяв участь у створенні єдиної на пострадянському просторі діорами - "Афганська війна - як це було". У 2008 р. брав участь у міжнародному проекті "Мистецтво в старовинних палацах Литви". Цього ж року відбулася персональна виставка художника у м. Вільнюсі (Литва). Виставки С. Новікова проходили в різних українських містах, зокрема в Кременчуці (Полтавська обл.), Києві, Кіровограді та Харкові.