Святкові заходи, присвячені 166-й річниці з дня народження Іллі Рєпіна, відбудуться 5 серпня в м.Чугуєві Харківської обл., на батьківщині художника. Про це 30 липня повідомила "SQ" заступник директора Художньо-меморіального музею І. Рєпіна з наукової роботи Ольга Шевченко. Свято відкриється зустріччю-мітингом на меморіальній садибі художника. Після фіналу відбудеться презентація репринтного видання книги Максиміліана Волошина "Про Рєпіна", виданої в рамках партнерського видавничого проекту Будинку-музею М. Волошина Коктебельського еколого-історико-культурного заповідника "Кіммерія М. Волошина" (сел.Коктебель, АР Крим) та корпорації "Консалтингова група "Рубаненко і партнери" (Харків). О. Шевченко зазначила, що за життя взаємини між двома талановитими особистостями були складними і за багато років отримали негативне забарвлення. Спробою встановити історичну істину і, так би мовити, примирити художників стало перевидання раритетної книги М. Волошина. Також відкриється виставка з фондів Будинку-музею М. Волошина "Максиміліан Волошин у гостях в Іллі Рєпіна". Крім того, у програмі свята: чаювання "Рєпін запрошує ..." та відкриття виставки акварелей М. Волошина з фондів Будинку-музею М. Волошина в Коктебелі. Відвідувачі зможуть побачити справжні твори М. Волошина, створені в різні періоди його життя.

У рамках свята відбудеться церемонія закриття XI міжнародного рєпінського пленеру, в якому взяли участь художники з Німеччини, Росії та України. Підсумкова виставка їх творів буде працювати 4 - 5 серпня, на ній будуть представлені близько 120 робіт художників у різних жанрах і техніці виконання. Всього під час пленеру написано близько 500 робіт.

Довідка "SQ". Програма святкових заходів:

10.00 - святкова зустріч-мітинг на меморіальній садибі І. Рєпіна (вул. Рози Люксембург, 8);
10.30 - презентація книги М. Волошина "Про Рєпіна", відкриття виставки "Максиміліан Волошин у гостях в Іллі Рєпіна" (там же);

11.00 - відвідання виставки гостями свята, чаювання "Рєпін запрошує ..." (там же);
12.30 - відкриття виставки акварелей М. Волошина (Художня галерея, пл.Леніна, 2).
15.00 - церемонія закриття XI міжнародного рєпінського пленеру (там же).

4-5 серпня, з 9.00 до 18.00, працюватиме виставка робіт учасників пленеру (КЦ "Імідж", вул.Кожедуба, 24).