Харьковскую галерею "Маэстро" закрывают

Харківську художню галерею "Маестро" закривають. Про це 27 грудня повідомив "SQ" її директор Тарас Селіхов. Він зазначив, що 25 грудня до галереї приходили "люди, які будуть до неї заїжджати", і попередили про це співробітників галереї. Хто ці люди, Селіхов не сказав.

Він пояснив, що після передачі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка (ХНАТОБ) з комунальної обласної власності в державну приміщення, в якому розташована галерея, залишилося в обласній власності. Як зазначив Селіхов, керівництво театру запевнило, що для галереї буде знайдене нове приміщення, але коли і яке саме - невідомо. Співробітники галереї - Селіхов і два адміністратори - є співробітниками ХНАТОБ і переведені на держслужбу.

Директор розповів, що в приміщенні, яке займає галерея, обласна влада планувала відкрити Музей приватної колекції Іллі Лучковського, але з різних причин від цієї ідеї відмовилися.

Завтра, 28 грудня, в "Маестро" відкриється остання виставка - ляльок і ведмедиків.

Директор Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Дмитро Кузнєцов повідомив, що в процесі передачі цілісного майнового комплексу ХНАТОБ у держвласність приміщення галереї "Маестро" було передане обласному комунальному підприємству "Знахідка". За попередньою інформацією, зараз приміщення від цього КП має бути передано КП "Регіональний інформаційний центр" - його курирує Управління у справах преси та інформації ХОДА.

Кузнєцов також зазначив, що офіційних звернень від співробітників галереї з приводу ситуації, що склалася до департаменту культури не надходило. "Якщо до нас звернуться художники, у яких виникне проблема з місцем для проведення виставки, ми зможемо знайти для них гідний майданчик", - додав Кузнєцов.

Довідка "SQ". Цього року художній галереї "Маестро" виповнилося 15 років. Вона відкрилася 1 жовтня 1997 р. Виставки в ній проходять регулярно.

Кабінет міністрів України 18 червня схвалив проект розпорядження "Про погодження передачі цілісного майнового комплексу Харківського національного академічного театру опери та балету ім.Лисенка у державну власність". 20 вересня на сесії Харківська облрада затвердила рішення про передачу у державну власність цілісного майнового комплексу ХНАТОБ. Після цього Кузнєцов повідомив, що в державну власність передали не всю будівлю ХНАТОБ. Серед тих площ, які залишаються в комунальній власності, - мала сцена і площі навколо неї, а також низкав приміщень, у яких є окремий вхід і які цікаві для різних установ культури.

Колекція російського образотворчого мистецтва харків'янина Лучковського налічує 1 тис. 500 творів: роботи художників ленінградської та московської шкіл 1920-1930-х рр. і 1940-1970-х. Кілька років тому Лучковський запропонував передати свою колекцію робіт Харкову за умови створення комунального підприємства, яке буде гідно її утримувати. У 2007 р. депутати Харківської міськради ухвалили рішення про створення комунального закладу культури "Харківський музей приватних колекцій". Музей планувалося відкрити в одному з корпусів Харківського національного університету ім. Каразіна, в будівлі, що належала раніше академії Говорова. Створити музей так, як передбачалося, не вийшло, тому що приміщення не передали в довгострокову оренду. У 2010 р. голова Харківської облдержміністраціі Михайло Добкін заявив, що Музей приватних колекцій буде відкритий у Чугуєві до Євро-2012. У 2011 р. у Харківській облраді повідомили, що Музей приватних колекцій планується відкрити у підвалах ХНАТОБ. Інвесторами проекту виступили керівники ТОВ "Кафе "Зустріч" і ТОВ "Кафе "Театральне", які орендують приміщення в театрі.