Музично-театральна вітальня "На Олексіївці" відкрилася в Харкові. Це новий проект колективу Дитячої школи мистецтв № 6 (Дзержинський р-н). Як повідомили "SQ" 2 листопада в прес-службі Дзержинської райради, урочисте відкриття вітальні відбулося за участі ректора Харківського державного університету мистецтв ім. І.Котляревського Тетяни Вєркіної. Вона прийшла разом зі своїми студентами-музикантами. Вони, зокрема, виконали твори Фредеріка Шопена, Франца Шуберта і Ференца Ліста. Свої творчі напрацювання продемонстрували і юні музиканти - вихованці школи мистецтв.

У вітальні мешканцям району буде запропоновано цикл зустрічей з харківськими діячами культури і мистецтва, музикантами, акторами, композиторами.

У райраді також відзначили, що, готуючись до відкриття вітальні "На Олексіївці", назва якої говорить "не просто про географічне розташування, а скоріше про своє призначення", організатори звернулися до історії. Як з'ясувалося, на території нинішньої Олексіївки (раніше це було село, що належить відомому харківському роду Квіток, один із представників якого - письменник Григорій Квітка-Основ'яненко) проводилися музичні вечори, театральні вистави, аристократичні прийоми. Вище перетину Золочівської дороги з річкою Олексіївкою (в районі нинішньої вул. Клочківської), на Василівському острові, розташовувалася низка музично-театральних закладів.

Довідка "SQ". Дитяча школа мистецтв № 6 відкрилася в 2009 р. з ініціативи та за підтримки Харківської міськради на вул.Архітекторов, 30а. Навчальний заклад надає комплексну естетичну освіту і включає чотири відділення: музичне, хореографічне, художнє та театрально-драматичне. Також школа має власну студію звукозапису. У школі займаються діти з 4 років з Дзержинського та інших районів міста. Крім того, у навчальному закладі розташовується Центральна дитяча бібліотека Дзержинського району ім. П.Панча. Всього в школі можуть навчатися понад 800 осіб.

Свого часу музично-театральні вітальні були місцем, де збиралися відомі музиканти, художники, актори, поети, щоб представити публіці свою творчість, там популяризувалися нові імена та напрямки в галузі театрального мистецтва, літератури і музики, там формувалися естетичні смаки цілих поколінь. З часом музично-театральні вітальні змінили салони, а в 19 ст. з'явилися перші концертні зали.