Європейський фонд Південно-Східної Європи (EFSE) уклав з харківським "Мегабанком" кредитні договори про надання п'ятирічного фінансування на загальну суму 10 млн. дол. Як повідомив сайт ПАТ "Мегабанк" з посиланням на заступника голови правління "Мегабанку" Олександра Шипілова, отримані від EFSE кошти в сумі 5 млн. дол. банк використовує для фінансування підприємців та малих підприємств. Ще 5 млн. дол. будуть спрямовані на кредитування проектів в агросекторі, а саме - на розвиток господарств приватних фермерів і сільськогосподарських підприємств, що займаються рослинництвом, вирощуванням худоби, а також переробкою сільгосппродукції.

Довідка "SQ". Європейський фонд Південно-Східної Європи (EFSE) почав свою діяльність у грудні 2005 р. і представляє перше у своєму роді державне-приватне партнерство. Організований Державним банком розвитку Німеччини (KfW), EFSE є найбільшим Мікрофінансовим інвестиційним фондом у світі за інвестиційним портфелем у 562 млн. євро. Націлений на стимулювання економічного розвитку і процвітання в Південно-Східній Європі, EFSE пропонує довгострокові інструменти місцевим фінансовим інститутам для подальшого кредитування мікро-та малих підприємств, а також малозабезпечених домоволодінь. Серед акціонерів та інвесторів фонду - міжнародні фінансові установи і приватні інституційні інвестори, включаючи Європейську комісію, Німецьке федеральне міністерство з економічного співробітництва і розвитку (BMZ), уряду Австрії, Албанії, Швейцарії і Данії, KfW, Міжнародну фінансову корпорацію (IFC), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Нідерландську фінансову компанію розвитку (FMO), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Австрійський банк розвитку (OeEB), "Sal. Oppenheim", "Credit Cooperatif" і "Deutsche Bank". EFSE працює в Албанії, Болгарії, Боснії і Герцеговині, Косово, КЮР Македонії, Молдові, Румунії, України, Чорногорії та Сербії.

ПАТ "Мегабанк" надає фінансові послуги корпоративним і приватним клієнтам. Діє на ринку банківських послуг з 1990 р. До складу акціонерів банку входять міжнародні фінансові організації: Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), KfW, Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Регіональна мережа банку налічує 198 підрозділів в 25 регіонах України. Банк обслуговує 384 тис. клієнтів. На 1 грудня 2010 р. чисті активи банку склали 3 264 млн. грн, кредитно-інвестиційний портфель - 2 509 млн. грн., капітал банку - 816 млн.грн, прибуток цього року - 1 911 тис.грн.