Воєнний злочинець РФ катував українських поліцейських під час окупації Куп'янського району на Харківщині у 2022 році. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула

33-річний Олександр Кулешов, російський військовослужбовець зі Ставропольського краю РФ. Перебувавши на Куп'янщині у складі російської армії, він, разом з іншими військовослужбовцями, займався придушенням будь-яких проявів незгоди місцевого населення з політикою окупаційної влади.

Також він намагався примусити співробітників української поліції, які опинилися під окупацією, співпрацювати з РФ та займати посади у новостворених відділах "МВД РФ". Для цього він викрадав поліцейських, ув'язнював їх, бив та застосовував тортури, погрожуючи фізичною розправою над ними та їхніми родичами.

У березні 2022 року росіяни вдерлися до маєтку заступника начальника одного з відділів поліції на території Куп'янського району. Під дулами автоматів вони вивели поліцейського з дому та насильно відвезли його до катівні, яку окупанти облаштували на території місцевого фермерського господарства. Там Кулешов вимагав від чоловіка, щоб той погодився працювати в окупаційній поліції. Отримавши відмову, поліцейського жорстоко катували: підвісили за зв'язані руки до крану з металевим гаком, били палками, руками та взутими у чоботи ногами по різних частинах тіла, погрожували розстрілом.

За кілька днів, ці російські військовослужбовці провели таку ж саму каральну акцію по відношенню до іншого співробітника української поліції.

Згодом, окупанти змушені були випустити українських поліцейських з катівні.

Служби повідомили Кулешову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років.

Наразі зловмисник переховується від правосуддя.