ВАТ "Турбоатом" (Харків) у листопаді підписало контракт на постачання запасних частин для реконструкції турбіни К-500-240 блоку № 7 Назарівської ГРЕС (Росія). Як повідомили "SQ" у прес-службі заводу, з метою відновлення експлуатаційних характеристик турбоагрегату "Турбоатом" виготовить і поставить лопатки і діафрагми останніх ступенів, а також забезпечить інженерний супровід роботи обладнання. Такий обсяг запчастин для ремонту цієї турбіни завод постачає вперше. Термін постачання устаткування - десять місяців з моменту укладення контракту. Наразі завод уже виконав технічну підготовку виробництва.

На підприємстві відзначили, що замовник також розглядає питання про участь "Турбоатому" в глибокій модернізації турбін К-160-130 з підвищенням надійності, економічності і збільшенням потужності агрегатів до 15 МВт. На блоках планується замінити елементи проточних частин турбін, підшипники і систему регулювання.

Довідка "SQ". ВАТ "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Назарівська ГРЕС є однією з найбільших теплових електростанцій Сибіру. Встановлена електрична потужність станції- 1210 МВт. Перший енергоблок був уведений в експлуатацію 1961 р. На ГРЕС встановлено 6 турбін потужністю 160 МВТ і 1 турбіна потужністю 500 МВт виробництва "Турбоатома".