Вищий господарський суд повернув харківській групі компаній (ГК) "Таргет" застави, які "ВТБ Банк" забрав за рахунок погашення позик. Про це повідомило видання "Комерсант Україна" з посиланням на рішення суду.

Як повідомив "Комерсант", Вищий господарський суд постановою N5023/4165/11 від 19 жовтня залишив чинним рішення судів нижчих інстанцій, які присудили відібрати у "ВТБ Банку" заставне майно і передати його ТОВ "Таміра" (входить до ГК "Таргет" ). Суди за позовом "Таміри" визнали незаконними дії харківського міського Бюро технічної інвентаризації, яке передало "ВТБ Банку" торговельні центри в Харкові, що належать ГК "Таргет".

За даними видання, в "Тамірі" заявили, що банк отримав заставне майно на свій баланс завдяки іпотечному застереженню в кредитних договорах, що суперечить закону "Про іпотеку". ТОВ "Таміра", як і його поручитель ТОВ "Ольга" (також входить до ГК "Таргет"), 31 січня 2011 р. прийняли рішення ліквідуватися. Уже перебуваючи у стадії ліквідації, вони у травні подали позови до "ВТБ Банку". За даними ліквідаторів цих ТОВ від 18 травня, компанії повинні кредиторам понад 1 млрд.грн. 2 червня "Таміру" і "Ольгу" визнали банкрутами. Компанії - боржники "Таргета", які вже знаходяться у стадії ліквідації, не повернули десяти банкам понад 200 млн.дол. У "ВТБ Банку" повідомили, що експерти оцінили ринкову вартість вилучених у "Таргета" площ у 15 млн.дол., що не покриває заборгованість групи у 84,8 млн.дол.

Довідка "SQ". Група компаній "Таргет" - один з найбільших операторів продуктового роздробу в Харкові. Управляє продуктовою мережею "Target" (21 магазин у Харкові й області). Основними власниками є брати Андрій і Владислав Протаси. За даними "Комерсанта", група "Таргет" повинна 200 млн.дол. "Укрексімбанку", "ВТБ Банку", "ВіЕйБі Банку", "ТАСкомбанку", "Альфа-банку", "Дочірньому банку Ощадбанку Росії", банкам "Базис" (Харків), "Фінанси та Кредит", "Хрещатик" і  "СЕБ Банку". Заборгованість не погашається з 2009 р. "Укрексімбанк" через Генпрокуратуру домігся порушення кримінальної справи стосовно керівництва ТОВ "Таміра" та "Ольга", однак рік тому Київський райсуд Харкова скасував постанову слідчого у цій справі.