Три керівники підприємств Харківської області зможуть уникнути кримінальної відповідальності, якщо відшкодують 36,5 млн.грн. податків. Про це 12 липня заявив журналістам в.о. начальника слідчого відділу управління податкової міліції Державної податкової служби у Харківській області В'ячеслав Яворський. За його словами, кримінальну справу стосовно цих керівників порушили за результатами планової перевірки. Було встановлено, що в період з 2008 до 2010 рр.. керівники ухилилися від сплати податків на 36,5 млн.грн.

Як зазначив В.Яворський, підприємства з 2006 р. займаються оптовою та роздрібною торгівлею усіма видами товарів. До якої торговельної групи належать підприємства, офіцер податкової міліції не сказав, пославшись на таємницю слідства (за даними "SQ", йдеться про підприємства ТГ "Таргет"). Кримінальну справу порушено за ч. 3 ст.212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах). За цією статтею підозрюваним загрожує позбавлення волі терміном від 5 до 10 років або штраф. "Але якщо підозрювані добровільно відшкодують завдані державі збитки, то за ч.4 ст.212 КК кримінальну справу буде закрито", - заявив В.Яворський.

Він також зазначив, що справу було порушено Головним слідчим управлінням ДПС України. За дорученням цього управління слідство ведуть харківські податкові міліціонери.

Довідка "SQ". Головне слідче управління Державної податкової служби України розслідує кримінальну справу стосовно керівників трьох підприємств Харківської області, які ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах - 36,5 млн. грн. За даними податкової, керівники цих підприємств перерахували на рахунки фіктивних суб'єктів господарювання 221 млн. грн. за поставлені товарно-матеріальні цінності. "Постачання товарів відбувалася тільки "на папері", що дозволило порушників незаконно віднести до складу податкового кредиту суму податку на додану вартість у розмірі 36,5 млн. грн., і це призвело до фактичного ненадходження до бюджету вказаної суми", - підкреслили в податковій .

У прес-службі ТГ "Таргет" заявили, що "4-5 липня підприємства групи стали об'єктом податкової перевірки. Близько 150 перевіряючих, які прибули з Києва, заблокували роботу головного офісу компанії". У ТГ "Таргет" пояснили, що податківці мотивували свої дії тим, що кілька великих підприємств, що входять до складу групи, серед яких - "Аврора", "Індра", "Ювента", "Малахіт" та "Лазурит", - мають значний податковий борг. Цей висновок грунтується на тому, що ці підприємства мали у 2008 р. взаємини з нібито фіктивними ТОВ "ВІО груп-XXI" та ТОВ "Салтус груп-XXI", за допомогою яких ними було незаконно сформовано податковий кредит. У ТГ "Таргет" вважають, що така позиція не узгоджується з приписами чинного податкового законодавства.