Ряд птицефабрик Харьковской области на грани остановки – гендиректор "Харьковптицепрома"

"Низка птахофабрик Харківської області на межі зупинки і краху", - заявив 28 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" генеральний директор ХОАПП "Харківптахопром" Вадим Шиян. За його словами, агрохолдинг "Авангард" необгрунтовано знизив відпускні ціни на яйця до 1,7 грн. за десяток, що не дозволяє іншим фабрикам підвищити ціни до економічно обгрунтованого рівня.

За словами В. Шияна, попит і ціноутворення на курячі яйця мають сезонний характер - влітку ціна знижується, а восени - підвищується. Зараз собівартість виробництва яєць на птахофабриках області складає близько 4 грн./дес., середньооптова ціна в липні складає 2,4 грн./дес., тобто виробники і так працюють у збиток. "На жаль, у цій ситуації агрохолдинг "Авангард" (володіє в області ТОВ "Крос-птахофабрика "Зоря" і ТОВ "ТД" Богодухівська птахофабрика") опустив оптово-відпускну ціну до 1,7 грн. за десяток. Це при тому, що товарного залишку на складах немає. Сформована ситуація призведе того, що більшість виробників України, які складають 70% українського ринку, будуть не в змозі вести свою фінансово-господарську діяльність", - зазначив В. Шиян.

За його словами, "Харківптахопром" ініціює низку змін в законодавстві, які не дозволяли б великим виробникам вести демпінгову політику. Зокрема, потрібно ввести мінімальну ціну на яйця, як це зроблено, наприклад, щодо горілки.

Довідка "SQ". Підприємства агрохолдингу "Авангард" у Харківській області виробляють близько 1,5 млн.штук яєць на добу, що складає близько 70% усього обсягу виробництва яєць в області.