"Ситуація на ринку продовольчого яйця Харківської області врегульована", - заявив 8 лютого "SQ" заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, про нестабільну ситуацію в галузі просигналізувала асоціація "Харківптахопром". "Як стало відомо, фірма "Авангард", що володіє низкою птахофабрик області, трохи демпінгує. Зараз компанія починає йти від цієї політики і вирівнювати ціни. Я думаю, що більше проблем з цього приводу не буде", - зазначив В.Алексейчук.

За його словами, зараз асоціація добивається встановлення граничних мінімальних цін на продукцію птахівництва, щоб виключити демпінг на законодавчому рівні.

Довідка "SQ". 31 січня в асоціації "Харківптахопром" заявили, що на початку 2011 р. почалося обвальне зниження ціни на яйця в Харківській області - з 6,67 грн./дес. до 4,19 грн./дес. Зниження ціни пов'язане з ціновою політикою двох птахофабрик області, що входять до агрохолдингу "Авангард". Агрохолдинг почав продавати яйця за цінами, які нижчі собівартості їх виробництва, що призводить до збитків у всіх підприємств галузі, а це може призвести до їхнього банкрутства. Агрохолдингу "Авангард" належить 39% українського яєчного ринку і 52% ринку сухих яєчних продуктів.

Холдинг володіє дев'ятьма заводами з вирощування молодняку, 19 птахофабриками за змістом курей-несучок, шістьма комбікормовими заводами, заводом з переробки яєць. У травні 2010 р. холдинг за допомогою кіпрської компанії "Avangardco Іnvestments Lіmіted Publіc" провів IPO на Лондонській фондовій біржі. В два етапи він зумів залучити 208 млн. дол. Підприємства агрохолдингу "Авангард" у Харківській області виробляють близько 1,5 млн. яєць на добу, що становить близько 70% всього обсягу виробництва яєць в області. На 30 грудня 2010 р. середня по Україні ціна на яйця становила 6,5 грн./дес., що на 5% більше, ніж на грудень 2009 р. У Харківській області ціна на яйця складає 7,37 грн./дес., у Сумській і Луганській - 5,4 грн./дес.

За 2010 р. сільгосппідприємствами області було вироблено 645 млн. штук яєць, у 2011 р. планується виробити 755 млн. штук.