ВАТ "Турбоатом" (Харків) може взяти участь у модернізації атомних станцій Індії, де встановлені турбіни потужністю 235 МВт, виготовлені індійським виробником енергетичного обладнання. Про це йшлося 16-21 червня під час візиту делегації заводу під керівництвом заступника генерального директора з маркетингу Олександра Буракова до Індії. Як повідомили "SQ" у прес-службі підприємства, під час візиту фахівці заводу провели переговори з керівництвом Національної корпорації з атомної енергії Індії NPCIL і компанії "Larsen & Tubro Limited" (L & T). Сторони обговорили перспективи співпраці в області енергомашинобудування, зокрема, реконструкцію діючих АЕС, яка буде спрямована на підвищення потужності, економічності та ефективності станцій. Також було розглянуто питання участі "Турбоатома" в постачаннях турбоагрегатів потужністю 700 МВт для перспективних АЕС - у планах Індії побудувати 8-10 атомних енергоблоків.

З компанією L & T був підписаний протокол про співпрацю, згідно з яким "Турбоатом" і L & T створять консорціум для отримання замовлень з постачання гідротурбін для індійських ГЕС, будівництво яких буде розпочато протягом найближчих трьох років. Зокрема, йдеться про ГЕС "Сіккім", де будуть встановлені чотири турбіни потужністю 75 МВт, ГЕС "Гіпаймук" - сумарна потужність станції складе 1500 МВт, ГЕС "Арунчал Прадеш" - три турбіни потужністю 200 МВт, ГЕС "Таванг" - чотири турбіни потужністю 200 МВт, ГЕС "Вьяса" - дві турбіни потужністю 60 МВт - усього 38 проектів. Консорціум планує освоїти 45% гідроенергетичного ринку Індії. Угоди про створення консорціуму для спільної поставки обладнання передбачається підписати в липні 2010 р. L & T забезпечить оперативне участь "Турбоатому" у тендерах і буде сприяти отриманню замовлень.

За словами О. Буракова, переговори пройшли успішно, і сторони дійшли порозуміння. Індійські фахівці у свою чергу відзначили високу якість харківських турбін, встановлених на АЕС "Кайга - 3,4" і "Рапп - 5,6".

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

"Larsen & Tubro Limited" - компанія багатонаціонального конгломерату, яка була заснована в 1938 р. в м. Мумбаї (Індія). Компанія займається проектуванням і будівництвом великих промислових об'єктів, постачанням обладнання для енергетики та машинобудування Індії, Близького Сходу, Південно-Східної Азії, СНД, працює в сфері електроніки і приладобудування.