Фахівці ВАТ "Турбоатом" (Харків) з 6 по 18 червня провели технічне обстеження обладнання, встановленого раніше на марокканських ГЕС "Аль-Вахда", "Мансур Еддахбі" і "Мулею Юссеф". Як повідомили "SQ" у прес-службі підприємства, представники заводу з метою попередження безпечної роботи ГЕС перевірили гідроагрегати на необхідність проведення капітального ремонту або можливу модернізацію з підвищенням їх потужності та економічності. Зокрема, перевірено стан основних вузлів турбін і гідрозатворів, включаючи робочі колеса, спіральні камери, яка відсмоктує труби, направляючі апарати, сервомотори, підшипники, системи автоматики та регулювання, а також шафи управління та ущільнення затворів.

В цілому стан обладнання визнано задовільним, проте, за висновками конструкторських і технічних служб підприємства, необхідний капітальний ремонт гідротурбін і постачання запасних частин до них на ГЕС "Аль-Вахда". Також "Турбоатом" збирається запропонувати проведення реконструкції на ГЕС "Мулею Юссеф" і ГЕС "Мансур Еддахбі", де турбіни відпрацювали близько 35 років. Найближчим часом "Турбоатом" надасть на розгляд потенційного замовника звіт з відповідними рекомендаціями.

Довідка "SQ". На ГЕС "Мансур Еддахбі" з 1971 р. встановлено дві турбіни одиничною потужністю 5300 КВт і два затвора діаметром 2 м. На ГЕС "Мулею Юссеф" в 1973 р. були поставлені дві турбіни номінальною потужністю 12,5 КВт і два затвора діаметром 2 м . Для ГЕС "Аль-Вахда" в 1995 р. завод поставив три дискових затвора діаметром 5 м.